"Stup" kuhinje

Zašto Francuzi svoju hranu začinjavaju ovom nevjerojatnom zeljastom biljkom?

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ponekad je samo jedan sastojak dovoljan da napravi veliku razliku

Među najčešće korištenim začinima u francuskoj kuhinji svakako se ističe ova biljka srodna češnjaku i luku koja obogaćuje jela i pomaže vam da ostanete zdravi.


Imate problema s probavom luka? Uzrokuje li vam češnjak probleme s probavom poput refluksa kiseline?


Želite li svojim jelima dati nešto više, ali ne možete pronaći pravi sastojak?


Odgovor na sva ova pitanja je – poriluk!


Poriluk može vašim jelima dati sladak, ugodan i zaokružen okus, a još jedna velika prednost ove biljke je njezina nevjerojatna svestranost.


Što se kuhanja tiče, poriluk se slaže gotovo sa svime: možete pripremiti juhu od poriluka i krumpira, svilenkastu i mirisnu, ili možete napraviti rižoto s porilukom i orasima (ili s kestenom).


Njime možete začiniti juhe ili tjesteninu s omiljenim mahunarkama.


Ako volite peći, možete ih ispeći prepolovljene po dužini, povremeno podlijevajući juhom.


A kad smo već kod temeljca, jeste li znali da je zeleni dio poriluka savršen za dugo kuhane juhe i temeljce?