Ususret novoj sezoni

Zasladite se kao Emily u Parizu uz neodoljivi tart od jabuke i marcipana

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Originalni recept iz službene kuharice

Emily u Parizu jedna je od najpopularnijih serija posljednjih godina. Uskoro kreće nova, treća sezona u kojoj ćemo opet pratiti dogodovštine ove mlade Amerikanke kako se prilagođava europskom načinu života.


Naravno, taj način života uključuje i uživanje u mnogobrojnim francuskim slasticama. Iz tog razloga je objavljena i službena kuharica s mnogim receptima za jela koja se pojavljuju u nekoj od epizoda.


Za ovu priliku donosimo vam izvrstan tart kao stvoren za blagdansko vrijeme. 



Zahvaljujući kupovnom lisnatom tijestu, ovaj se elegantni tart priprema bez previše napora. Mješavina hrskavog, prozračnog tijesta, slatkog i orašastog marcipana i tanko narezanih jabuka jednostavno je božanstvenog okusa.


Sastojci:


  • 180 g listića badema
  • brašno za posipanje
  • 1 paket lisnatog tijesta, oko 500 gr
  • 155 grama šećera
  • ¼ žličice krupne soli
  • 2 velika jaja, lagano tučena
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 1 žličica čistog ekstrakta badema
  • 2 žlice maslaca, otopljenog i ohlađenog
  • 2 velike trpke jabuke
  • Sok od ½ limuna
  • 125 g džema od marelica za glazuru


Priprema:


Zagrijte pećnicu na 220 °C. Veliku posudu za pečenje (40 × 30 cm) obložite papirom za pečenje.


Ravnomjerno rasporedite bademe po pripremljenom limu za pečenje i lagano tostirajte u gornjoj trećini pećnice 5 minuta, miješajući jednom ili dva puta. Stavite u zdjelu i ostavite da se lim za pečenje potpuno ohladi.


Na malo pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik. Stavite na pripremljeni lim, presavijte vanjske rubove za oko pola centimetra i stisnite da napravite rub.


U međuvremenu pripremite marcipan tako da u blenderu izmiksajte bademe, šećer i sol. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije i badema te maslac i miksajte dok se ne sjedini.


Lisnato tijesto izbodite nekoliko puta vilicom i pecite dok lagano ne porumeni, oko 8 minuta.


Izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu na 190°C. Tijekom pečenja jabuke ogulite i narežite na vrlo tanke kolutove. Stavite u zdjelu i pokapajte sokom od limuna da obložite sve jabuke.


Tijesto premažite marcipanom u tankom ravnomjernom sloju i ukrasite ploškama jabuke tako da se malo preklapaju. Pecite dok ne porumene, oko 30 minuta, dok jabuke ne postanu mekane i hrskave.


Za glazuru otopiti džem u loncu na laganoj vatri. Površinu toplog tarta pažljivo premažite tankim slojem džema i poslužite.