Topli i hladni

Zapečeni patlidžani: lagan i ukusan prilog, savršeni kao dodatak bijelom mesu ili ribi

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izvrsno su jelo i za ponijeti sa sobom na posao

Mogu se smatrati i potpunim vegetarijanskim jelom ili predjelom. Vrlo jednostavni za napraviti, zapečeni patlidžani svojim prekrasnim bojama razvesele svako jelo.


Predstavljaju i način da se u prehranu uvede povrće mnogih kvaliteta, posebno za najtvrdoglaviju djecu.


Stvarno se mogu prilagoditi na tisuću načina, a ukusni su i topli i hladni.


Sastojci:


  • 1 veći patlidžan oko 350 grama
  • 150 g cherry rajčica
  • 100 g kravljeg sira
  • 20 g crnih maslina
  • 5 g kapara
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • soli po ukusu
  • crni papar po ukusu
  • origano po ukusu

Priprema: Patlidžane narežite na ploške, okrugle ili dugačke ovisno o vrsti patlidžana, srednje debljine. Otprilike oko 2 centimetra.


Stavite ih u posudu obloženu papirom za pečenje. Napravite male rezove na pulpi. Premažite ih žlicom ulja i posolite.


Pecite u prethodno zagrijanoj statičnoj pećnici na 200° oko 10 minuta. Izvadite ih, ali ne gasite pećnicu.


Kravlji sir narežite na sitne kockice. Kapare i cherry rajčice grubo nasjeckajte.


Na svaku krišku patlidžana rasporedite rajčicu, kapare i sir. Pospite origanom te stavite malo soli i crnog papra.


Prelijte drugom žlicom ulja i vratite u pećnicu na 20 minuta.


Ako su patlidžani još sirovi, nastavite peći još 10 minuta.


Poslužite s listićima bosiljka.