Foto: Pixabay
Ovaj omlet s povrćem ukusan je i topao i hladan pa ga možete pripremiti unaprijed
povezane vijesti
Zapečeni omlet od artičoka je ukusno jelo koje se, za razliku od tradicionalnog omleta, priprema u pećnici umjesto u tavi.
Mekan, lagan i s vrlo malo masnoće, savršen je za vašu pauzu za ručak, čak i na dijeti.
U kombinaciji s izvorom ugljikohidrata, poput kruha, potpuno je i hranjivo pojedinačno jelo.
Možete ga koristiti i kao nadjev za sendvič: bit će vrlo zasitan, a i ukusan.
Sastojci:
- 2 jaja
- 4 artičoke oko 200 gr
- 20 g ribanog parmezana
- 1/2 šalice obranog mlijeka
- menta po ukusu
- peršin po ukusu
- soli po ukusu
- papar po ukusu
- 10 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 i pol žlica brašna
- sok od 1 limuna
Priprema: Artičoke očistite, uklonite vanjske listove, izrežite srca i potopite ih u mješavinu vode, brašna i limunova soka.
Za pripremu smjese stavite brašno u zdjelu, razrijedite ga limunovim sokom i zatim dodajte vrlo hladnu vodu. Tako ćete spriječiti da artičoke pocrne.
U tavi zažutite režanj češnjaka (koji ćete zatim izvaditi) na žlici ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dodajte isprane i ocijeđene artičoke i kuhajte 5 minuta.
Dodati vruće vode, poklopiti i kuhati. Kad je kuhano, začinite solju i paprom.
U zdjeli umutiti jaja, dodati parmezan, mljevenu mentu i peršin, mlijeko, sol i na kraju sada ohlađene artičoke i dobro promiješati.
Smjesu rasporedite u kalup za muffine ili jednokratne aluminijske kalupe, može i kalup za kruh ili kalup od 20 cm.
Koji god kalup da koristite, prije upotrebe ga malo namažite uljem.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200° oko 20 – 25 minuta pazeći da omlet ne potamni na površini.