Grožđe

Zanimljivo i ukusno: Na sljedećoj proslavi poslužite zalogajčiće od grožđa i sira

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Grožđe je izuzetno hranjiva namirnica, posebno u ovoj kombinaciji sa sirom

S ljetom koje je u svojoj završnoj fazi i približavanjem rane jeseni stiže vrijeme za slatku, omiljenu poslasticu – grožđe!


Grožđe, poznato i kao hrana bogova koje su obožavali Grci i Rimljani, hranjivo je i izuzetno ukusno voće prepuno vitamina A, B i C te velike količine minerala i  tvari kao što su folna kiselina, proteini, kalcij, magnezij, kalij, mangan i drugi.


Iako grožđe volimo jesti direktno s peteljke, možemo ga koristiti i u raznim slatkim i slanim receptima. Svježe ili sušeno, kao ocat ili vino, ne možemo zamisliti jelovnik bez ovog svestranog ploda. 


A ako volite isprobavati različite recepte, za sljedeće obiteljsko okupljanje ili bilo koju proslavu možete pripremiti ove preukusne zalogajčiće od grožđa i sira.


Priprema zahtjeva malo više vremena od samog pečenja, ali sigurno će svi biti oduševljeni ovom slasnom kombinacijom, donosi Taste of Home.


 




 


Sastojci:


  • 1 šalica narezanih badema (oko 1 šalice)
  • 1 paket krem sira, na sobnoj temperaturi
  • 2 šalice izmrvljenog plavog sira, sobne temperature
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice čvrstog vrhnja za šlag, sobne temperature
  • 500 grama crvenog ili zelenog grožđa bez sjemenki, ispranog i osušenog
  • Ražnjići ili čačkalice


Upute:


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Promiješajte bademe u multipraktiku dok se ne nasjeckaju (nemojte previše obraditi). Raširite ih na tavi i pecite dok ne porumene 6-9 minuta, povremeno miješajući. Prebacite u plitku zdjelu; malo ohladite.


U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir, plavi sir, peršin i vrhnje dok se ne sjedine. Na vrh čačkalice ili ražnjića nabodite po zrno grožđa. Grožđe uvaljajte u smjesu od sira, zatim u bademe; stavite na lim obložen papirom za pečenje. Stavite u hladnjak do posluživanja.