Plodovi jeseni

Zagrijte želudac sa dvije juhe od bundeve bogatog i kremastog okusa

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Po vrućinama smo jeli laganiju hranu, a sada naš organizam traži onu kaloričniju

Kako dani postaju kraći, a toplina jenjava, tako se mijenjaju i naše prehrambene želje. Nerijetko smo već željni drugačijih okusa i nešto “teže” hrane. Donosimo vam dva recepta za prste polizati, a koja možete isprobati i u vašoj kuhinji.


Juha od mahunarki, mrkve i bundeve


Sastojci za 4 osobe:


  • 200 g već skuhanog slanutka
  • 100 g već skuhane leće
  • 140 g već prokuhanog graha
  • 150 g bundeve
  • 150 g mrkve
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • vruće vode ili povrtne juhe po ukusu
  • peršin i sol po ukusu

Priprema: Bundevu i mrkvu narežite na kockice. Narežite luk i zapecite ga na dvije žlice maslinovog ulja, dodajte mrkvu i bundevu, sol i papar i ostavite da se okusi sjedine nekoliko minuta, a zatim povrće prekrijte šalicom vode ili juhe od povrća i ostavite da se kuha oko 15 minuta.


Dodajte mahunarke, nasjeckani peršin, začinite solju i paprom te nastavite kuhati još 10 minuta. Po potrebi dodajte još vruće vode ili juhe. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali i da još uvijek ostane cijelo.


Gusta juha od bundeve, prokulica i badema


Sastojci za 2 osobe:


  • 350 g prokulica
  • 250 g bundeve
  • 1 glavica luka
  • 40 g badema
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol po ukusu
  • papar po potrebi

Priprema: Operite prokulice, a zatim ih podijelite na pola. Bundevu narežite na kockice, narežite luk i zapecite ga na maslinovom ulju, a zatim dodajte prokulice, posolite ih i pustite da kuhaju 3 ili 4 minute, neprestano ih okrećući.


Dodajte bundevu i pokrijte povrće kipućom vodom. Posolite i dodajte papar. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali još uvijek ostane cijelo. U međuvremenu na tavi prepecite bademe koje ćete staviti na vruću juhu.