Foto: Pexels
Kada se utrlja u kožu ima učinak liftinga, a kosu čini sjajnom i bez prhuti
povezane vijesti
Balzamični ocat vrlo je cijenjen začin u kuhinji od predjela do deserta. Okus mu je jedinstven, kao i područje proizvodnje.
Potječe već iz vojvodstva Estensi kada su mu, kako bi ocat bio ugodniji, dodane arome poput sladića, ružmarina ili vanilije, čime je nastao tipični modenski tip octa.
Koje su zdravstvene prednosti balzamičnog octa
Osim što je jako dobar, može donijeti i razne zdravstvene dobrobiti, a ovo su njegova svojstva:
- poboljšava probavu
- sagorijeva masti jer je prisutna octena kiselina koja aktivira proizvodnju klase enzima u tijelu koji oksidiraju masne kiseline prisutne u krvi
- baktericid i aktivator imunološkog sustava
- dodatak vitamina A, B, C i također mineralnih soli
- umirujuće sredstvo za smirivanje kašlja ako se pije razrijeđeno u vodi
- smanjuje bolove u grlu kada se koristi za grgljanje
- protuupalno za zglobove ako se utrlja na kožu
- umirujuće za glavobolju ako se utrlja na sljepoočnice
- energizira – samo popijte žličicu ujutro
- regulira tjelesnu težinu: zapravo može pomoći da se najprije postigne osjećaj sitosti, a time i održavanje pravilne tjelesne težine
- štiti od dijabetesa jer ocat brani i štiti beta stanice gušterače, odgovorne za lučenje inzulina
Koje su najbolje upotrebe balzamičnog octa
Ovaj se ocat prije svega koristi u kuhinji, ali može biti i izvrstan tretman ljepote, zahvaljujući nekim važnim svojstvima, kao što su:
- djeluje antivirusno, bori se, primjerice, protiv herpesa
- omekšava žuljeve na stopalima
- sredstvo za sjaj kose i protiv prhuti
- za normalizaciju sebuma za masnu kožu i kožu sklonu aknama
- učinak liftinga ako se utrlja u kožu