Klinčići

Začin koji sigurno imate u kuhinji učinkovit je za snižavanje kolesterola i šećera u krvi

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Uz njihovu pomoć možete poboljšati i probavu, oralnu higijenu i izgled kože

Začin koji vjerojatno imate pri ruci u kuhinjskoj smočnici ima brojna svojstva i zdravstvene dobrobiti za koje možda niste znali, uključujući pomoć u snižavanju šećera i kolesterola u krvi.


Riječ je o klinčićima, vrlo osebujnog izgleda i okusa te izuzetno svestranim u kuhinji. Dakle, saznajmo sve njihove upotrebe.


Klinčići su bogati hranjivim tvarima poput vitamina i minerala, uključujući jod, kalcij, fosfor i željezo. Aktivni sastojci klinčića stoga ih čine vrlo korisnim za:


  • Smanjenje razine šećera u krvi: prema istraživanju objavljenom u akademskom časopisu FASEB Journal, klinčići mogu sniziti razinu šećera u krvi i držati dijabetes pod kontrolom. Začin izaziva aktivnost u tijelu sličnu onoj inzulina i stoga bi pomogao u borbi protiv inzulinske rezistencije
  • Snižavanje kolesterola: u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Journal of Human Ecology pokazalo se da klinčić pomaže u smanjenju razine LDL kolesterola (tzv. “lošeg kolesterola“) i povećava razinu HDL kolesterola (“dobrog kolesterola”)

Možete dodati prstohvat klinčića u prahu u hranu kako biste iskoristili njegov blagotvoran učinak na šećer u krvi.


Međutim, kako biste spriječili visok kolesterol, svojoj hrani možete dodati žličicu praha klinčića ili žvakati cijelog nakon svakog obroka.


Alternativno, možete pomiješati malo praha s toplom vodom i konzumirati svako jutro na prazan želudac.


Međutim, dobrobiti klinčića tu ne staju jer su izvrsni i za:


  • poboljšanje probave
  • smanjenje kiselosti
  • poboljšanje oralne higijene
  • poboljšanje disanja
  • smanjenje stresa
  • poboljšanje izgleda kože