Foto: Pixabay
Doprinosi pravilnom radu jetre, mišića, srca i mozga
povezane vijesti
Kolin, poznat i kao vitamin J, je mikronutrijent s brojnim svojstvima. Osnova za pravilan rad mozga, jetre i mišića, također djeluje na razinu kolesterola u krvi i živčani sustav.
Sadrže ga mnoge namirnice, posebice životinjskog podrijetla, no u slučaju izraženijeg nedostatka može se uzimati i u obliku suplementa.
Sintetiziran u jetri, intervenira kao koenzim u raznim metaboličkim reakcijama.
Kolin ima mnoge prednosti. Pogledajmo detaljnije korisna svojstva koja su mu priznata:
- štiti zdravlje jetre, čak i u prisustvu patologija kao što su hepatitis i ciroza jetre
- promiče normalan metabolizam homocisteina
- održava razinu kolesterola u krvi na niskoj razini
- doprinosi normalnom metabolizmu lipida
- djelotvoran je protiv upala povezanih s astmom
- doprinosi pravilnom radu jetre, mišića, srca i mozga
- tijekom trudnoće sprječava defekte neuralne cijevi fetusa
- odgađa umor u sportovima izdržljivosti
- koristan je za pravilan rad živčanog sustava (preporučuje se kod depresije, Alzheimerove bolesti, gubitka pamćenja, shizofrenije, bipolarnog poremećaja i raznih oblika demencije)
- čuva cjelovitost i fluidnost staničnih membrana
- podržava normalnu vitalnost stanica
- pomaže u održavanju normalnih funkcija kardiovaskularnog sustava, djelujući kao antagonist protiv učinaka homocisteina
Kolin naše tijelo proizvodi kontinuirano, ali to nije dovoljno, pa se mora unositi i prehranom.
Namirnice koje su njime najbogatije su uglavnom one životinjskog porijekla.
Ovdje su posebno navedene u nastavku:
- jaja
- losos i bakalar
- piletina, jetrica (pileća, teleća i pureća), govedina
- shiitake gljive
- pšenične klice
- suho voće (ponajviše bademi)
- prokulice, brokula, karfiol
- grah
- grašak
- špinat
- sjemenke soje
- pivski kvasac
Međutim, nema ga u kravljem mlijeku.
Nadalje, treba napomenuti da njegov unos može biti kompromitiran kofeinom, alkoholom i nikotinom, kao i interakcijom nekih lijekova, poput kontracepcijskih pilula.