Foto: iStock
Poslužite ga uz pire, kuhani krumpir, ili rižu
povezane vijesti
Jednostavan recept za složenac od piletine trebao bi biti u maloj crnoj knjižici svakog kuhara, a ovaj će se dobro svidjeti cijeloj obitelji.
Poslužite ga uz pire, kuhani krumpir, ili rižu.
Sastojci
- 8 pilećih bataka s kostima i kožom (oko 850 g)
- 1 žlica maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 luk narezan na tanke ploške
- 4 komadića dimljene slanine narezane na ploške veličine otprilike 2 cm
- 150 g malih gljiva, prepolovljenih ili na četvrtine ako su veće
- 3 srednje mrkve, oguljene i narezane na ploške veličine otprilike 1,5 cm
- 20 g glatkog brašna (oko 2 čajne žlice)
- 1 žličica osušene majčine dušice ili 1 žličica svježih listova timijana
- 500 ml vrućeg pilećeg temeljca (od 1 kocke temeljca)
- 1 srednji poriluk, obrezan i narezan na ploške od otprilike 1 cm
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190C. Začinite pileće batake s malo soli i puno crnog papra.
Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i pecite piletinu 7-8 minuta s kožom prema dolje ili dok kožica lijepo ne porumeni.
Okrenite i pecite s druge strane još 3 minute. Prebacite na tanjur.
Vratite tavu na vatru i dodajte luk, slaninu i gljive. Pržite na srednje jakoj vatri 4-5 minuta, ili dok lagano ne porumene, redovito miješajući.
Dodajte mrkvu i brašno i dobro promiješajte.
Pospite majčinom dušicom, zatim ulijte temeljac, malo po malo, dobro promiješajte između svakog dodavanja.
Dodajte komade piletine natrag u tavu i lagano kuhajte. Pokrijte posudu poklopcem.
Stavite u pećnicu i pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i umiješajte poriluk.
Vratite u pećnicu na dodatnih 15 minuta, ili dok piletina i poriluk ne omekšaju, a umak se zgusne, piše BBC Food.
Dobar tek!