Foto: Pixabay
Ne zaboravite kako je ljetno doba i vrijeme aromatičnog bilja
povezane vijesti
Glavni sastojak ljetne kuhinje su sočne rajčice, neophodne za pripremu bogatih salata i za pripremu svježih umaka kojima se tjestenina začinjava na svjež, ukusan i lagan način.
Bogate kalijem i likopenom, rajčice su također odličan izvor vitamina C i K.
Krastavci su vrlo bogati vodom (oko 98%) te imaju diuretski i detoksikacijski učinak.
Još jedan glavni sastojak ljeta su tikvice. Bogate vodom i s vrlo malo kalorija, vrlo su svestrano povrće pogodno za mnoge pripreme: na žaru, pržene, parene, pirjane, punjene itd…
Bogate su vlaknima i kalijem, sadrže vitamine A i C. Tikvice savršeno pristaju uz patlidžane, paprike i ostalo povrće tipično za ovo doba.
U srpnju nam majka priroda daruje i rukolu, rotkvice, mahune i mnoge vrste salata, poput endivije i zelene salate, savršenih sastojaka koji će vaša jela ispuniti okusom i bojom.
Na kraju, podsjetimo da je ljeto razdoblje aromatičnog bilja (poput bosiljka, ružmarina, peršina …) savršenog za začin svakog jela, intenzivnih mirisa i 0 kalorija.