Svevremenski začin

Vrlo je moguće da zalijevate bosiljak potpuno pogrešno

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Česta, ali krucijalna pogreška

Začinsko bilje koje može uspijevati u vašoj kuhinji je divna stvar. Odaberite samo nekoliko svojih omiljenih začina i svaki će obrok odmah biti aromatičniji i svježiji. Bosiljak je posebno popularan i nalazi se u gotovo svakoj kuhinji.


No, nažalost, radost korištenja ovog mirisnog bilja često je kratkotrajna, jer za mnoge uvene nakon kratkog vremena. To može biti zbog nepravilnog uklanjanja lišća ili zalijevanja.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Tbilisi Vertical Farm (@microgreentbilisi)



Jeste li naviknuti puno zalijevati bosiljak, a on ipak uvene? Onda je to vjerojatno zato što ste napravili ključnu pogrešku: zalijevali ste ga odozgo. Naime, ova biljčica to nikako ne voli.


Ako voda dospije na lišće, ono postaje još osjetljivije na bolesti. Umjesto toga, trebali biste zalijevati korijenje. Najbolji način da to učinite je da stavite cijelu biljku u malu posudu do pola napunjenu vodom. To omogućuje biljci da apsorbira vodu odozdo. Nakon 20-ak minuta biljku treba izvaditi iz vode.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Valley Fresh Farm (@valleyfreshfarm)



Bosiljak voli tople, sunčane uvjete, ali tlo treba biti stalno vlažno (ali ne mokro, jer nakupljanje vode može uzrokovati truljenje!). Tijekom vrućih razdoblja preporučuje se ponoviti gore opisani postupak jednom dnevno — po mogućnosti rano ujutro ili navečer.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli United In Food (@unitedinfood)



Također, nemojte koristiti hladnu vodu, radije koristite mlaku vodu. Tada postoji velika šansa da ćete dugo moći uživati u ovom fantastičnom začinu i uvijek obogatiti svaku tjesteninu, pizzu ili salatu.