Foto Pexels
Osim što je ukusan, bogat je i brojnim nutrijentima
povezane vijesti
Zajedno s jeseni stiglo je i toliko željeno razdoblje kestena koje mnogi vole zbog ukusnog i pomalo slatkastog okusa, ali ne znaju svi da su bogati i brojnim nutrijentima povezanim s brojnim dobrobitima za opće zdravlje našeg organizma.
Među blagotvornim svojstvima kestena nalazimo bolje zdravlje srca, živčanog sustava, izvrsnu kontrolu šećera u krvi i još mnogo toga.
Pogledajmo zajedno 7 nevjerojatnih prednosti jedenja nekoliko dnevno:
1. Bogat nutrijentima
Unatoč svojoj maloj veličini, kesten je bogat raznim hranjivim tvarima. Oni su, naime, odličan izvor vitamina i minerala poput bakra, mangana, vitamina B6, vitamina C, tiamina, folata, riboflavina i kalija.
Također su dobar izvor vlakana, osiguravajući oko 15% dnevnih potreba.
Osim toga, kesten je izvrstan izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine K, B5 i B3, kao i fosfora i magnezija.
U usporedbi s većinom drugih orašastih plodova, kesten sadrži manje kalorija jer ima malo masti, ali ima i više ugljikohidrata.
2. Izvrstan izvor antioksidansa
Kesten sadrži veliki izbor antioksidansa kao što su vitamin C, galna kiselina, elagična kiselina, tanini i još mnogo toga.
Ovi antioksidansi pomažu u obrani stanica od oštećenja slobodnih radikala, što je povezano s brojnim kroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa.
Posebno se lutein i zeaksantin nakupljaju u mrežnici očiju i štite ih od oštećenja plavim svjetlom.
Istraživanja su pokazala da različiti antioksidansi koji se nalaze u kestenu mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, smanjiti otpornost na inzulin te suzbiti rast i širenje tumora.
3. Blagotvorno djeluje na srce i kolesterol
Kesteni, zahvaljujući sadržaju omega 6 i omega 3 masnih kiselina, također pomažu srcu, pomažu u regulaciji krvnog tlaka i mogu držati razinu kolesterola na niskoj razini.
Antioksidansi mogu pomoći u zaštiti srca od oksidativnog stresa, stanja koje može povećati rizik od moždanog udara i bolesti srca.
Kesteni su također dobar izvor kalija, osiguravaju 11% dnevnih potreba, što je važno za zdravo srce i pomaže u regulaciji krvnog tlaka.
Neka su istraživanja otkrila da prehrana bogata kalijem može smanjiti rizik od srčanih bolesti do 27%, uz 24% manji rizik od moždanog udara.
4. Poboljšavaju kontrolu šećera u krvi
Održavanje šećera u krvi na zdravoj razini važno je za vaše zdravlje, ali osobito važno ako imate dijabetes. U tom smislu, kesteni također mogu pomoći u kontroli šećera u krvi zahvaljujući dobrom izvoru vlakana.
Osim toga, neka su istraživanja pokazala da antioksidansi kestena, pomažu u kontroli razine šećera u krvi i poboljšavaju osjetljivost na inzulin.
Međutim, kesteni se još uvijek smatraju hranom s visokim udjelom ugljikohidrata, pa prevelika konzumacija može poništiti ove zdravstvene prednosti.
5. Mogu potaknuti mršavljenje
Kesteni imaju nekoliko svojstava koja mogu pomoći u mršavljenju. Konkretno, visok sadržaj vlakana pomaže da se osjećate siti.
Osim toga, neka istraživanja su pokazala da visok unos vlakana može povećati proizvodnju hormona koji pomažu u suzbijanju apetita, poput peptida-1 , potiskivanjem hormona gladi grelina.
6. Korisni za živčani sustav
Kesten sadrži fosfor, kao i druge vitamine B skupine i minerale, što ih čini korisnom namirnicom za živčani sustav. Stoga se mogu pokazati kao namirnica koju treba češće uključivati u prehranu u slučaju tjeskobe, depresije ili razdoblja visokog stresa.
7. Potencijalna antikancerogena svojstva
Istraživanja pokazuju da bi kesten mogao imati antikancerogena svojstva. Konkretno, ova istraživanja sugeriraju da antioksidansi pronađeni u kestenu mogu pomoći u suzbijanju rasta i širenja stanica raka te potaknuti njihovu smrt.
Međutim, još su potrebna istraživanja na ljudima i životinjama da bi se shvatilo kako spojevi pronađeni u kestenu mogu utjecati na stanice raka kod ljudi.