Savršen jesenski recept

Vrijeme je idealno za neodoljive profiterole od kestena

Life

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Dvadesetak komada ukusnog deserta kojeg možete preliti čokoladnim preljevom

SASTOJCI


  • 100 g glatkog brašna
  • 85 g  maslaca
  • 3 jaja, sobne temperature
  • 6-8 kandiranih kestena, grubo nasjeckanih

Za nadjev


  • 200 g kesten pirea
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 25 g šećera u prahu
  • 2 žlice rakije ili likera od kestena

Za čokoladni preljev


  • 100 ml  slatkog vrhnja
  • 1 žlica sirupa ili likera od kestena (po želji)
  • 25 g maslaca
  • 100 g crne čokolade, sitno nasjeckane ili naribane

PRIPREMA


Prvo napravite nadjev. Pire od kestena protisnite stražnjom stranom žlice kroz sito u zdjelu (ili samostojeću posudu od miksera) pa ulijte vrhnje i vaniliju te prosijte šećer u prahu. Dodajte rakiju ili liker i tucite električnom pjenjačom ili samostojećim mikserom nekoliko minuta dok smjesa ne dobije meke vrhove.


Ohladite dok ne zatreba.


Prosijte brašno i prstohvat soli u zdjelu i ostavite sa strane. Zagrijte maslac i 225 ml vode u loncu na laganoj vatri dok se maslac ne otopi i smjesa ne zakuha.


Umiješajte začinjeno brašno i tucite drvenom kuhačom dok se sve ne sjedini u glatko tijesto koje se odvaja od rubova posude.


Raširite smjesu po tanjuru da se brzo ohladi dok se ne zagrije.


Zagrijte pećnicu na 200C (ventilator) i obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje.


Kad se tijesto malo ohladi, stavite ga u zdjelu i drvenom kuhačom ili električnom pjenjačom umiješajte jedno po jedno jaje.


Možda vam neće trebati sva jaja da postignete pravu konzistenciju – tijesto bi trebalo biti glatko, svilenkasto i polako padati sa žlice u obliku slova “V”.


Žlicom stavljajte tijesto u vrećicu za tijesto i odrežite kraj tako da imate otvor od 1 cm ili jednostavno žlicom zagrabite tijesto ako nemate vrećicu za tijesto.


Kuglice tijesta veličine oraha razvucite ili zagrabite preko dva lima za pečenje, pazeći da između njih ostavite dovoljno prostora (trebali biste imati dvadesetak.)


Pecite 30-35 minuta, okrećući pladnjeve nakon 20 minuta, dok se profiteroli ne napuhnu i postanu hrskavi. Da se ne bi razmočili, možete probušiti rupu u svakom profiterolu pomoću ražnjića i vratiti ih u pećnicu na nekoliko minuta.


Ostaviti da se potpuno ohladi.


Za umak, zagrijte vrhnje (i sirup) u tavi na laganoj vatri ili u zdjeli otpornoj na toplinu u kratkim intervalima u mikrovalnoj pećnici dok se ne zapari. Dodajte maslac i čokoladu, promiješajte nekoliko puta, pa ostavite da se tope 10 minuta.


Miješajte smjesu dok ne postane sjajna, a zatim ostavite sa strane.


Svaki ohlađeni profiterol prerežite na pola, a zatim u donje polovice umetnite nadjev dok malo ne prijeđe rub. Preklopite, a zatim punjene profiterole složite na stalak za kolače ili pladanj, slažući ih jedan na drugi.


Prelijte umakom.


Ako se previše ohladilo i zgusnulo, zagrijte ga na laganoj vatri ili kratkim udarcima u mikrovalnoj pećnici dok ponovno ne bude sipko. Pospite nasjeckanim kandiranim kestenima, piše Good Food.