Foto: Pixabay
Stručnjaci, međutim, preporučuju da je ne kupujete unaprijed narezanu
povezane vijesti
Brokula je jedno od povrća koje je karakteristično za zimski period, a evo izašto bi ga trebali više jesti:
- dragocjen je izvor željeza, kalija, kalcija, selena, magnezija, vitamina A, C, E, K i skupine B, uključujući folnu kiselinu
- sadrži snažne antioksidanse koji se suprotstavljaju slobodnim radikalima, smanjuju upalu i pružaju zaštitni učinak na zdravlje
- zahvaljujući visokoj prisutnosti vlakana, brokula podržava rad crijeva i doprinosi pravilnosti rada crijeva, održavajući osjećaj sitosti
- konzumacija brokule može pomoći u smanjenju kolesterola, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti
- pomaže u jačanju kostiju: prisutni vitamin K doprinosi zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju, poboljšava gustoću minerala i smanjuje rizik od prijeloma
- sadrži lutein i zeaksantin, povezane s nižim rizikom od poremećaja oka povezanih sa starenjem kao što su katarakta i makularna degeneracija
- prisutni sulforafan može pomoći u detoksikaciji, smanjujući rizik od određenih vrsta raka , uključujući rak prostate
- konačno, konzumacija brokule može pomoći u smanjenju šećera u krvi, poboljšavajući kontrolu dijabetesa zahvaljujući antioksidansima i vlaknima
Ukratko, uvođenje brokule u vašu prehranu može donijeti širok raspon zdravstvenih dobrobiti, pridonoseći općoj dobrobiti tijela i uma.