Foto: Pixabay
Da, kadulju možete i zamrznuti!
povezane vijesti
Ako uzgajate kadulju, sigurno ju ponekad želite koristiti u svojoj kuhinji. Da biste to učinili, morat ćete je najprije ubrati. Ne brinite, rezanjem i orezivanjem nećete joj narušiti zdravlje.
Obično se u kuhinji koristi obična ili vrtna kadulja (Salvia officinalis), a ponekad i ananasova kadulja (Salvia elegans).
Evo kako ubrati kadulju, a uključili smo i nekoliko dodatnih korisnih savjeta.
Berba listova kadulje
Berba kadulje jednostavan je proces. Kad ju berete, koristite škare – ili nokat palca i kažiprst – i uzimajte jedan po jedan list. Ako berete cijelu stabljiku, odrežite je malo iznad čvorišta. Kadulju je najbolje brati krajem srpnja, ali niti sada još nije kasno.
Uberite samo trećinu ili manje odjednom kako bi kadulja ostala zdrava. Iznimka je ako obavljate posljednju berbu ujesen jeseni (odnosno, kada je riječ o obrezivanju za zimu) ili planirate zamijeniti biljku zbog starosti.
Određivanje vremena branja
Budući da berete samo lišće, ne postoji određeni prozor kada je kadulja spremna ili zrela. Vrijeme za berbu je kada su listovi pune veličine i zdravi. Mlade biljke treba pustiti da malo narastu, dok se starije biljke mogu i trebaju često brati kako bi nastavile proizvoditi nove podmlatke.
Kao i mnoge druge biljke, kadulju je najbolje brati ujutro nakon što se rosa osuši, za vrhunski okus. Ulja koja kadulji daju prekrasan miris i okus najjača su u jutarnjim satima.
Kadulja se može brati kad god na biljci ima dovoljno listova. Svježi novi rast je najukusniji i najaromatičniji, a česte berbe drže biljku u vegetativnom stanju i odgađaju ili sprječavaju cvatnju.
Čuvanje ubrane kadulje
Dok je pokoji list otkinut tu i tamo jednostavan za korištenje, veće jesenske berbe ili izdašni ljetni izrezi mogu se sačuvati za kasniju upotrebu. Kadulju možete sušiti, ali i zamrznuti.
Kadulja se pravilno osušila kada su listovi krti i lako se mrve. Nekoliko metoda za početak uključuju korištenje dehidratora (u tom slučaju položite listove kadulje na pladanj i sušite 8-12 sati), viseće sušenje (berite kadulju sa stabljikama, svežite ih u male snopiće špagom i objesite ih naopako na suho, tamno i prozračno mjesto. Bit će suhi za tjedan do 10 dana), u pećnici (položite začinsko bilje u jednom sloju na rešetku ili lim obložen papirom za pečenje i postavite pećnicu na 80 °C. Ako imate ventilator, uključite i njega i sušite oko 2-4 sata).
Ne vješajte začinsko bilje da se suši u blizini peći!
Ako odabirete zamrzavanje, kadulji sperite i osušite ga tapkanjem. Slažite ju tankom sloju na lim obložen papirom za pečenje stavite u zamrzivač na sat vremena. Izvucite ih, stavite u hermetičku vrećicu i valjkom za tijesto lagano istisnite sav zrak. Dobiti ćete vrećicu kadulje koja je spremna za upotrebu, ili ju možete čuvati u zamrzivaču par mjeseci.