Foto: iStock
Osigurava važne mineralne soli kao što su kalcij i fosfor
povezane vijesti
Nije san i možda su ga neki od vas već okusili.
Plodovi crne sapote su okrugli i poprimaju svijetlo zelenu boju koja nakon zrelosti potamni i posmeđi. Jedu se kad su jako mekani.
Bogati su vitaminom C, a sadrže ga 4 puta više od obične naranče i imaju malo masti. Oni osiguravaju važne mineralne soli kao što su kalcij i fosfor.
Voće bogato mineralima poput željeza, bakra, kalija, kalcija i fosfora, vitaminima uključujući A, B1, B2, B3 i C, dragocjenim aminokiselinama i snažnim antioksidansima.
Ovi elementi daju crnoj sapoti niz zdravstvenih dobrobiti, uključujući podršku probavi zahvaljujući vlaknima koja poboljšavaju pokretljivost crijeva, jačanje imunološkog sustava zahvaljujući vitaminu C, borbu protiv slobodnih radikala i vrijednost u dijeti za mršavljenje zahvaljujući maloj količini kalorija i masti.
Nadalje, prisutnost vitamina A pomaže u poboljšanju vida i održavanju kože zdravom i blistavom.
Unatoč svom bogatom i obavijajućem okusu, crna sapota iznenađuje svojim umjerenim sadržajem kalorija, koji iznosi samo 45 kalorija na svakih 100 grama voća.
To ju čini ukusnim, ali laganim izborom za one koji žele uživati u okusu poput čokolade bez pretjerivanja u unosu kalorija.
Skladno se slaže s raznim drugim ukusnim sastojcima, uključujući vaniliju, rum, vrhnje, kavu i začine poput cimeta i muškatnog oraščića.
U Meksiku je uobičajeno pripremati desertni napitak miješanjem pulpe voća s vinom, cimetom i šećerom, čime se stvara neodoljiva mješavina okusa i mirisa.