Može i na balkonu

Vlasac: Aromatična biljka koja se lako uzgaja i čisti organizam

Šarlota Brnčić

Foto: alleksana Pexels

Foto: alleksana Pexels

Olakšava probavu, stimulira, antiseptik je, diuretik...

Kao što naziv vlasca govori, to je aromatična biljka koja ima okus poput luka. Njegovo znanstveno ime je Allium schoenoprasum i pripada obitelji Aliliaceae, a sastoji se od lukovice koja se zakopava i iz koje se razvijaju listovi i cvjetovi.


Lako ju je uzgajati u povrtnjaku i vrtu, a ako živite u gradu, na balkonima i terasama, možda zajedno s drugim aromatičnim biljkama, poput ružmarina, kadulje, majčine dušice i drugih, kako biste ga mogli iskoristiti čim se ubere.


Osnovna stvar koju treba zapamtiti je da se male stabljike ne smiju otkidati, već rezati pri dnu, kako bi se olakšao njihov ponovni rast. Rezati ih treba oštrim kuhinjskim škarama i to tako da se napravi rez oko centimetar i pol od tla. U prvoj godini biljke može se brati 4 do 5 puta.


Sljedećih sezona vlasac je moguće rezati mjesečno. Nakon što narastu, na stabljikama ove biljke niču karakteristični ljubičasti cvjetovi.


Ova biljka nije samo dobra. Vlasac je obdaren blagotvornim svojstvima, olakšava probavu, stimulira, antiseptik je, diuretik i stoga je koristan za pročišćavanje organizma.


Široko se koristi u kulinarstvu, a okus luka je manje intenzivan i samim tim delikatniji od pravog luka. Koristi se svjež, npr. mljeven za pripremu umaka, kao prilog jelima od ribe i plodova mora, a također ide dobro uz salate i jaja. U svakom slučaju uvijek se može koristiti umjesto luka. Možete ga koristiti i za aromatiziranje juha ili dodati onaj klasični štih sendviču.


Cvjetovi su također jestivi i mogu se koristiti za aromatiziranje i ukrašavanje jela koja se poslužuju na stolu.


Dobar gastronomski savjet je kombinirati vlasac sa sirevima, primjerice tako da pripremite kremu za mazanje na kruh ili uz salatu ili džemove od smokava ili čak senfa.


Evo recepta koji je ukusan koliko i jednostavan za pripremu:


  • 1 žlica svježeg nasjeckanog vlasca
  • 200 grama ricotte
  • 200 grama svježeg kozjeg sira
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 žličica sjemena komorača

Priprema: Pomiješajte sireve s prstohvatom papra, sa sjemenkama korijandera i komorača te nasjeckanim vlascem. Dobivenu kremu ulijte u posudu i prije konzumiranja stavite u hladnjak na pola sata da odstoji.