Foto: Shutterstock
Detoksikacija je proces kojim se neutraliziraju i eliminiraju metabolički nusprodukti
povezane vijesti
Da biste se pročistili nakon posebno obilnog obroka, možda i teške, kalorične hrane koju niste navikli jesti, neophodno je puno piti: najmanje 2 litre tekućine.
Voda i nezaslađeni biljni čajevi su poželjna tekućina jer potiču diurezu i, u isto vrijeme, pomažu tijelu da se oslobodi otpada.
Izbjegavajte bilo kakav oblik posta i nastavite s uobičajenom rutinom prehrane, dajući prednost jednostavnoj i laganoj hrani.
Zeleno svjetlo za sezonsko voće i povrće, s posebnom sklonošću hrani bogatoj antioksidansima, poput citrusa, bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća.
U razdoblju detoksikacije izbjegavajte prženu hranu i hranu bogatu solju, alkohol i slatka pića.
Za detoksikaciju tijela također je bitno spavati dovoljno sati kako bi se tijelo oporavilo.
Koje povrće najviše pročišćava
Prvo mjesto na postolju zauzimaju šparoge.
Sastoje se od 90% vode, a sadrže i purine, korisne za uklanjanje stagnacije tekućine.
U šparogama je omjer kalija/dušika i asparagina koristan za čišćenje jetre, bubrega, crijeva, kože i pluća.
Svo “gorko” povrće, poput artičoka, radiča i cikorije, također ima snažno pročišćavajuće djelovanje.
Komorač, celer i mrkva također djeluju detoksicirajuće, drenirajuće i protiv oticanja.