Prava gastro destinacija

Veliki gastro vodič: Istražili smo gdje u Opatiji jesti najfiniju hranu

Mija Dropuljić

Otkrivamo zašto je Opatija jedna od naših najboljih gastro destinacija te koja mjesta obavezno trebate posjetiti

Opatijo bajna, ne mamiš uzdahe samo svojim ljupkim ulicama, šarmantnim kućama, vilama i hotelima, romantičnim šetnjama uz more, nego i svojom ukusnom i raznolikom gastro ponudom koja draška nepca ljubitelja dobre hrane.


“Na svakom kutu tvojih bajkovitih ulica nalazi se pravi gastro raj, a posebno plijeniš pozornost svojom gourmet ponudom koja zadovoljava i one najizbirljivije gastro poznavatelje.”


Nakon što smo pomno proučili što sve nudi svojim gostima, jednostavno smo morali Opatiji spjevati malu odu njenoj gastro ponudi. Ono što Opatiju smješta na sami vrh je velika i uistinu raznolika ponuda restorana, a poseban naglasak je stavljen na fine diningu što ju čini jednom od vodećih gastro destinacija Hrvatske. 


Naša gladna nepca donose popis top mjesta koja obavezno u Opatiji i Volosku trebate posjetiti, ali i signature jela koja su nezaobilazna za pojedine gastro adrese. 


Gourmet dining


Svoj vodič započinjemo uz crème de la crème opatijske gastro ponude. Zbog svoje povijesti i profila gostiju, posve je jasno kako Opatija prednjači u ponudu fine dininga. Odabrali smo najbolje restorane s kojima trebate započeti istraživati gourmet scenu Opatije. 


Navis (Volosko, Ivana Matetića Ronjgova 10)


I prije nego sjednete u restoran Navis i otvorite meni, posve vam je jasno da je u pitanju jedno posebno mjesto. Njegova lokacija oduzima dah – Navis je smješten na hridi prelučkog zaljeva, a pogled se proteže na pučinu. 


gdje_u_opatiji_jesti

Navis


Dio je peterozvjezdanog Design hotela Navis i nudi kuhinju inspiriranu najkvalitetnijim sastojcima mediteranske i kontinentalne kuhinje. Kako kuhinju vodi mladi i nagrađivani chef, meni je ispunjen maštovitim idejama i temelji se na sezonskim i lokalnim namirnicama. 


Navis


U specijalitete restorana Navis ubraja se carpaccio od jadranske tune, jastog, svježe kamenice, a ljubitelji mesa svakako trebaju isprobati biftek sa svježim istarskim tartufima. Nipošto nemojte zaboraviti kušati domaći kruh iz krušne peći.


Navis


Bevanda (Opatija, Zert 8)


Pravi gastro znalci znaju za Bevandu koja gotovo pola stoljeća oduševljava goste vrhunskom gastro ponudom. Nije meni jedini zbog kojeg se Bevanda smatra jednom od perjanica opatijske gastro scene. 


Bevanda


Restoran je smješten na najisturenijoj kopnenoj točki Opatije zbog čega svojim gostima nudi nezaboravan pogled na pučinu. Jedinstveno arhitektonsko uređenje šlag je na kraju ove uspješne gastro priče.


Bevanda svoj jelovnik temelji na svježim namirnicama kontinenta i mora, stavljajući naglasak u svojim jelima na čiste i jasne arome. Ljubitelji vina ovdje će doći na svoje jer Bevanda ima jednu od najboljih vinski karata regije. 


Prilikom svog posjeta obavezno isprobajte domaće tagliatelle s jastogom i crnim tartufom, gratinirani file plemenite ribe u aromatičnoj hrusti, gregadu, a u specijalitete ubraja se i Black Angus rib-eye odrezak. 


Plavi podrum (Volosko, Obala Frana Supila 12)


Brojni su razlozi zbog kojih trebate posjetiti kultni Plavi podrum. On se diči titulom jedinog hrvatskog ugostiteljskog objekta koji je ušao na slavnu San Pellegrinovu listu najboljih restorana na svijetu.


Ne jednom, nego čak dva puta. Ima povijest dužu od 100 godina koju je iskoristio na najbolji mogući način – inspirirao se tradicionalnim jelima uz suvremeni gastro pristup. 


Plavi podrum


Adut su svježe namirnice našeg kraja, poput tek ulovljene ribe i škampi. Nezaobilazna je i vrhunska vinska lista. Njegova izuzetna pozicija u samoj lučici Volosko pruža gostima osjećaj da su glavni akteri u romantičnom mediteranskom filmu. 


Plavi podrum


Njegovi gosti obožavaju buzaru od kvarnerskih škampa, filet plemenite ribe na kremi od tikve i korijandera s friganim tortellinima od grancina i guščjom jetrom, a prava zvijezda su i taglioline duginih boja sa škampima. 


Villa Ariston (Opatija, Maršala Tita 179)


Raskoš tradicionalne opatijske vile, prekrasan park tik iznad morskih valova, vrhunska kuhinja i prvoklasna usluga čine Villu Ariston jednim od najboljih restorana ne samo u Opatiji nego i u cijeloj Hrvatskoj. 


Villa Ariston


Villa Ariston je smještena u jednoj od najljepših opatijskih secesijskih vila, a terasa s prostranim vrtom i pogledom na more i obalno šetalište je prava bajka. Jelovnik slažu renomirani chefovi istaknutih karijera. 


Kada posjetite Villu Ariston obavezno isprobajte gurmansku salatu od jastoga, punjenog jastoga au gratin i confit od patke s marelicom. 


Villa Ariston


Nobilion (Ika, Viktora Cara Emina 1A)


Restoran Nobilion nalazi se u samom srcu Opatijske rivijere i to u sklopu najluksuznijeg kvarnerskog hotela Ikador Luxury Boutique Hotel&Spa. S terase ovog restorana prostire se pogled na čitav Kvarnerski zaljev. 


Nobilion


Njegujući fine dining koncept i vješto spajajući palete pomno odabranih lokalnih namirnica s najboljim vinima, ovaj gastro raj nudi vrhunsko gastro iskustvo izvornog Mediterana. 


No, to nije sve. Gostima je na raspolaganju i vlastiti Edgar cigar bar s vrhunskom selekcijom cigara, a u ponudi je i posebno iskustvo u ekskluzivnog Riva Privee. U pitanju je privatni chefov stol u prostoru uređenom u prestižnom dizajnu Riva brodova. 


Nobilion


Ovdje ne smijete propustiti isprobati domaći kraf punjen s kvarnerskim škampima u morny umaku sa svježim crnim tartufom, sous vide plemenite ribe s mikro povrćem te tartar od kvarnerskih škampi. 


Riblji restorani


Pričati o Opatiji i ne spomenuti mjesta na kojima možete jesti prave riblje delicije je velika pogreška. Svi ljubitelji ribljeg jelovnika kada jednom isprobaju barem jedno od jela iz ovih restorana, vratit će se po još. 


Yacht Club (Opatija, Zert 1)


U samom srcu opatijske luke na svega korak do mora smješten između privezanih brodica i kamenite obale uz lungomare nalazi se Yacht Club koji svoje goste oduševljava vrhunskom gastro pričom. Kuhinja se temelji na istarskoj i primorskoj kuhinji s naglaskom na domaća tradicionalna jela. 


Yacht Club


Što čini ovo mjesto tako posebno, osim naravno nezaboravnog pogleda? Morske delicije, tjestenina i rižoto uz “marende” iz “nonine kuharice” osnova su kulinarskog doživljaja.


Ako na to dodate vrlo dobru vinsku listu s odabranim domaćim i stranim etiketama, dobivate pravi gastro užitak. 


Yacht Club


Pojedina jela s jelovnika su posebno privukli naši pažnju. Svakako isprobajte salatu od hobotnice na rigi s umakom od rajčica i kapara, maneštricu od sipe, jadranske škampe na buzaru sa špagetima, a pavi doživljaj je plata miješanih školjki na način šefa kuhinje. 


Mali raj (Opatija, Maršala Tita 191)


Lokacija ovog restorana potpuno odgovara njegovoj lokaciji. Između Opatije i Ičića u skrovitoj uvali smjestio se Mali raj, boutique hotel i restoran koji je izrastao iz dugogodišnje obiteljske ugostiteljske tradicije.


Na prvu ćete uočiti terasu na koju ulazite s obalnog šetališta u sjeni stoljetnih hrastova i s nezaboravnim pogledom na beskrajno plavetnilo. 


Mali raj


Jelovnik Malog raja bazira se na lokalnim namirnicama koje se pripremaju tako da njihovi specifični okusi dođu do izražaja. Ponuda jela ovisi o sezonskim namirnicama, stoga ćemo na proljeće uživati u šparogama, tijekom jeseni u marunima, a ljeti u vrhunskim kvarnerskim škampima. 


Mali raj


No, ono zbog čega dolazite u Mali raj jesu njegove riblje delicije. U specijalitete kuhinje ubrajaju se jela od dnevno svježe ribe i plodova mora. 


Molo (Opatija, Zert 3)


Ovaj riblji raj smješten je na samom opatijskom mulu i svojevrsna su “gastronomska vrata grada” za sve goste koji u Opatiju stižu morskim putem. Molo se ističe suvremenim uređenjem s upečatljivim modernim dizajnom. 


Molo


Molova kulinarska filozofija temelji se na tradicionalnim jelima od plodova mora, mesnih delicija i tjestenine pripravljeni iz “suvremene perspektive”. 


Molo


Kušati trebate svakako tatarski biftek od tune, špagete s vongolama i škampima, raviole punjene skutom na kremi od buče te crne njoke s kozicama, tikvicama i fermentiranim cherry rajčicama. 


Bellevue, hotel Schubert (Ika, Primorska ulica 16)


Ime ovog restorana, što na francuskom znači “prekrasan pogled”, nije slučajno. Bellevue se nalazi uz samu šljunčanu plažu Ika, a s terase se pruža fantastičan pogled na more i Lungomare. 


Jelovnik ovog restorana se temelji na izvornim i autohtonim specijalitetima, a među najpoznatija jela se ubrajaju ona riblja. Bellevue organizira i brojna gastro događanja koji su tematski posvećeni godišnjim dobima i jelima različitih hrvatskih regija zbog čega svojim gostima uvijek nudi gastro novitete. 


Bellevue


Njoki s biftekom od crnog tartufa i svinjski ombolo u umaku od kadulje i crvenog papra su must try, a u perjanicu jelovnika ubraja se file brancina s primorskim travama. 


Opatija ima dugogodišnju tradiciju gourmet dininga koju pomno njeguje, ali i razvija prateći svjetske gastro trendove. Stoga uvijek iznova možete otkriti ponešto novo i iznenaditi tako svoje nepce. U njenim oazama i oni najizbirljiviji gosti će doživjeti najfiniji gastro užitak.


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Turistička zajednica grada Opatija.