Foto: Pixabay
Tim istraživača ispitao je genom rajčice i došao do zadivljujućih rezultata
povezane vijesti
Salmonella Typhi je patogen koji se često prenosi hranom i ne samo da uzrokuje sve simptome trovanja hranom, već i potencijalno smrtonosni trbušni tifus, koji čak i nakon desetljeća medicinskog napretka još uvijek predstavlja veliki globalni zdravstveni problem.
Tim koji stoji iza otkrića, sa Sveučilišta Cornell u New Yorku, odlučio je istražiti koji su ga antimikrobni peptidi u soku od rajčice učinili tako učinkovitim protiv salmonele.
Prvo su istraživači provjerili je li sok od rajčice doista ubio Salmonella Typhi, a nakon što je to potvrđeno, tim je ispitao genom rajčice kako bi otkrio uključene antimikrobne peptide.
Najznačajnije otkriće je da je sok od rajčice učinkovit u eliminaciji Salmonella Typhi, njenih hiper-virulentnih varijanti i drugih bakterija koje mogu oštetiti zdravlje probavnog i urinarnog trakta.
Točnije, tim je identificirao antimikrobne peptide koji mogu eliminirati te patogene oštećivanjem bakterijske membrane, zaštitnog sloja koji okružuje patogen i drži ga zajedno.
Istraživači se nadaju da će ljudi, kada budu poznati rezultati istraživanja, biti skloniji staviti više rajčica, voća i povrća na stol.