Foto: iStock
Savjet: ako vam se okus kus-kusa sam po sebi ne sviđa, možete ga kuhati u temeljcu ili juhi od gljiva
povezane vijesti
Pesto i kus-kus su par kojem se ne pridaje dovoljno zasluga, a zajedno čine pravu okusnu rapsodiju!
Ako ih spojite, dobivate neodoljivu salatu koja pršti okusom, a uz dodatke kao što su grašak, tikvice i veganski feta sir dobivate i veoma zdrav i uravnotežen obrok.
Prije kuhanja dajemo jedan zanimljiv savjet: ako vam se okus kus-kusa sam po sebi ne sviđa, možete ga kuhati u temeljcu ili juhi od gljiva.
Također, ova salata sa točno dolje navedenim sastojcima je veganska, no lako ju možete pretvoriti i u nevegansku tako da koristite običan feta sir.
Sastojci
- 180 g kus-kusa
- 160 g graška kuhanog na pari
- 1 tikvica
- 125 g veganskog feta sira
- 10 g svježih listova bosiljka
- 30 g sjemenki konoplje
- 190 g pesta
- 15 g svježih listova mente
- sok od polovice limuna
- maslinovo ulje
- prstohvat soli i papra
Priprema
Skuhajte kus-kus prema uputama na pakiranju te mu dodajte žlicu maslinovog ulja i sol. Kada se skuha, ostavite ga sa strane da se hladi.
Dok se kuha, tikvicu nasjeckajte na sitne komadiće. Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi i pržite tikvice 4-5 minuta dok ne omekšaju. Začinite ih solju i paprom, pa ostavite sa strane.
Potom, u čistoj tavi istostirajte sjemenke konoplje na laganoj vatri, otprilike 5 minuta. Često ih miješajte kako ne bi zagorile, pa i njih kad su gotove stavite ih sa strane na hlađenje.
Neposredno prije slaganja salate nasjeckajte svježe začinsko bilje (mentu i bosiljak).
Sve sastojke stavite u veliku zdjelu, po vrhu ocijedite sok od polovice limuna i sve dobro promiješajte! Uslast!