Pršti okusom

Veganska pesto kus-kus salata postati će vam omiljeno (pro)ljetno jelo

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Savjet: ako vam se okus kus-kusa sam po sebi ne sviđa, možete ga kuhati u temeljcu ili juhi od gljiva

Pesto i kus-kus su par kojem se ne pridaje dovoljno zasluga, a zajedno čine pravu okusnu rapsodiju!


Ako ih spojite, dobivate neodoljivu salatu koja pršti okusom, a uz dodatke kao što su grašak, tikvice i veganski feta sir dobivate i veoma zdrav i uravnotežen obrok.


Prije kuhanja dajemo jedan zanimljiv savjet: ako vam se okus kus-kusa sam po sebi ne sviđa, možete ga kuhati u temeljcu ili juhi od gljiva.


Također, ova salata sa točno dolje navedenim sastojcima je veganska, no lako ju možete pretvoriti i u nevegansku tako da koristite običan feta sir.



Sastojci


  • 180 g kus-kusa
  • 160 g graška kuhanog na pari
  • 1 tikvica
  • 125 g veganskog feta sira
  • 10 g svježih listova bosiljka
  • 30 g sjemenki konoplje
  • 190 g pesta
  • 15 g svježih listova mente
  • sok od polovice limuna
  • maslinovo ulje
  • prstohvat soli i papra

Priprema


Skuhajte kus-kus prema uputama na pakiranju te mu dodajte žlicu maslinovog ulja i sol. Kada se skuha, ostavite ga sa strane da se hladi.


Dok se kuha, tikvicu nasjeckajte na sitne komadiće. Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi i pržite tikvice 4-5 minuta dok ne omekšaju. Začinite ih solju i paprom, pa ostavite sa strane.


Potom, u čistoj tavi istostirajte sjemenke konoplje na laganoj vatri, otprilike 5 minuta. Često ih miješajte kako ne bi zagorile, pa i njih kad su gotove stavite ih sa strane na hlađenje.


Neposredno prije slaganja salate nasjeckajte svježe začinsko bilje (mentu i bosiljak).


Sve sastojke stavite u veliku zdjelu, po vrhu ocijedite sok od polovice limuna i sve dobro promiješajte! Uslast!