Zamaman miris

Varivo od krumpira i leće idealan je obrok za hladnije dane

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Začini poput curryja i korijandera daju složencu posebnu toplinu i miris

Varivo od krumpira i leće uravnoteženo je i hranjivo jelo koje spaja jednostavne sastojke u bogat i zasitan obrok idealan za hladnije dane.


Krumpir se ovdje odlično slaže s aromatičnom lećom obogaćenom curryjem.


Leća, puna proteina i vlakana, donosi dubok, zemljani okus, dok začini poput curryja i korijandera daju varaivu posebnu toplinu i miris.


Sastojci


  • 2 žlice suncokretovog ili biljnog ulja
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 usitnjena češnja češnjaka
  • 700 g krumpira, oguljenog i narezanog na komade
  • 4 debelo narezane mrkve
  • 2 debelo narezana pastrnjaka
  • 2 žlice curry paste ili praha
  • 1 litra temeljca od povrća
  • 100 g crvene leće
  • prstohvat svježeg korijandera
  • 1 nemasni jogurt

Priprema


U velikoj tavi zagrijte ulje i na srednje jakoj vatri pirjajte luk i češnjak 3-4 minute dok ne omekšaju, povremeno miješajući.


Dodajte krumpir, mrkvu i pastrnjak, pojačajte vatru i kuhajte 6-7 minuta uz miješanje dok povrće ne porumeni.


Umiješajte curry pastu ili prah, ulijte temeljac i zatim zakuhajte. Smanjite vatru, dodajte leću, poklopite i pirjajte 15-20 minuta dok leća i povrće ne omekšaju, a umak se zgusne.


Zatim umiješajte veći dio korijandera, začinite i zagrijavajte oko minutu. Prelijte jogurtom i ostatkom korijandera. Poslužite uz naan kruh, savjet je BBC Good Fooda.