Photostock Secrets
Ako ne možete bez slatkog, a borite se s kilogramima, sigurno ste istraživali postoji li kakva zdravija i jednako ukusna alternativa. Donosimo kratki vodič kroz sladila.
povezane vijesti
Sladila su raznovrsne zamjene za šećere (prirodne ili umjetne), koje služe za zaslađivanje niskokaloričnih proizvoda, pića ili proizvoda za dijabetičare. Koriste se i u pekarstvu te slastičarskoj industriji jer imaju poželjna svojstva poput stabilnosti pri različitim temperaturama.
Po kemijskoj definiciji, sladila nisu šećeri. Prema tome, u skupinu sladila ne spadaju kokosov šećer, med, agavin sirup ili drugi slični proizvodi, jer svi oni ipak sadrže neku vrstu šećera.
S druge strane, sladila pružaju osjet slatkoće jer aktiviraju okusne pupoljke na jeziku, ali sama po sebi nemaju nikakvu ili imaju vrlo nisku energetsku vrijednost jer se u organizmu ne razgrađuju istim reakcijama kao i šećeri. Neke zamjene za šećer mogu imati laksativni učinak, pa je dobro provjeriti ambalažu prije upotrebe.
Sladila se dijele na umjetna sladila i zamjene za šećer. U umjetna sladila, primjerice, spadaju aspartam, saharin i ciklaminska kiselina. U zamjene za šećer spadaju sorbitol, ksilitol i manitol. Koji od njih su sigurni za upotrebu, a koje je bolje izbjegavati pročitajte na Krenizdravo.hr