Foto: iStock
Ako je zelena salata uvela ili previše vlažna, moguće je da se ulje, ocat ili dresing neće uhvatiti za listove
povezane vijesti
Jeste li znali da će zelena salata, osim što će izgledati sjajno, imati puno bolji okus ako se opere i osuši na pravi način?
Ako je zelena salata uvela ili previše vlažna, moguće je da se ulje, ocat ili dresing neće uhvatiti za listove što će rezultirati puno blažim okusom. Sa metodom pranja salate koja se popularno naziva metodom ‘hladne kupke’ teško možete pogriješiti, a salata će se sjajno oprati te možete uživati u punom okusu vaše omiljene sorte.
Kako oprati salatu hladnom kupkom?
Metoda namakanja u hladnoj kupki jedan je od najboljih je načina za pranje velikih količina zelene salate. Uz to, slijedeći ovu metodu maksimalno ćete iskoristiti vrijeme tako da dok se salata namače, možete dovršiti pripremu ostalih namirnica i jela.
Postupak
Prije svega, temeljito operite ruke sapunom te uzmite veliku zdjelu koju ćete napuniti hladnom vodom.
Izdvojite potrebnu količinu zelene salate i odstranite vanjske listove, te ju pregledajte postoje li na listovima oštećenja ili truli dijelovi koje je potrebno odstraniti.
Rukom odvojite listove i odrežite korijen glavice, te lišće (koje nije nasjeckano!) stavite u zdjelu s vodom provrtite vodu rukom.
Namačite listove oko 10 minuta te ih dobro ih provrtite svakih nekoliko minuta. To će pomoći da sva prljavština sa listova potone na dno.
Nakon desetak minuta, izvadite listove i prolijte vodu, a ako je salata podosta onečišćena, ponovite postupak sa još jednom hladnom kupkom.
Je li bolje izrezati zelenu salatu prije pranja ili nakon?Preporučuje se oprati i osušiti salatu prije samog rezanja odnosno sjeckanja kako se prljavština rezovima ne bi proširila po salati, te kako bi salata što dulje bila svježa do samog konzumiranja jer rezanje lišća uzrokuje bržu oksidaciju salate. |