Zanimljivo i drugačije

Uskršnji kolač od mrkve sjajan je odabir za sve a posebno za vegane

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Slastica koja će oduševiti sve ukuse

Već se svi veselimo Uskršnjim blagdanima. Postoji nekoliko stvari koje ne bi smjele nedostajati na Uskrsnu nedjelju: potrebno je osigurati ili izraditi prave ukrase, nokte nalakirati svijetlim bojama i naravno pripremiti ukusnu hranu. Ovogodišnji favorit je veganska torta od mrkve za koju vam čak i ne treba puno sastojaka.


Ne morate biti profesionalni pekar da biste svojim najdražima za Uskrs poslužili veganski kolač od mrkve. Svatko može ispeći ovu poslasticu! Najbolje ga je poslužiti uz šalicu svježe skuhane kave.



Sastojci (za tortu): 


  • 1 žličica cimeta
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 230 grama brašna
  • 260g smeđeg šećera
  • 600 grama mrkve
  • 110 grama oraha
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 125 ml soka od naranče
  • 100 g ribanog kokosa
  • Sastojci (za glazuru): 
  • 250g šećera u prahu
  • 3 žlice veganskog jogurta
  • 1/2 limuna
  • 1/2 vrećice vanilin šećera 


Priprema:


Pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, prašak za pecivo i smeđi šećer u velikoj zdjeli. Ogulite mrkvu. Zatim pomiješajte ulje i sok od naranče i dodajte u smjesu od brašna.


Sad nasjeckajte orahe na sitne komadiće i dodajte ih u tijesto zajedno s kokosom.


U sljedećem koraku sve zajedno miksajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C i stavite tijesto u prethodno namašćeni kalup za pečenje. Pustite da se sve zajedno peče oko 45 minuta. Kada kolač izvadite iz pećnice ostavite da se potpuno ohladi. Sada je na redu glazura: pomiješajte jogurt, sok od pola limuna i vanilin šećer te dodajte šećer u prahu. Gotovu glazuru premažite preko kolača i na kraju ostavite da se stegne u hladnjaku.