
Foto: iStock
Na kraju se zasladite jednostavnom, ali maštovito ukrašenom tortom od sira
povezane vijesti
Uskrsni stol tradicionalno krase pisanice, mladi luk, kuhana šunka i domaći kruh koji će se na njemu naći u jutarnjim satima, dok se za ručak u primorskim krajevima priprema janjetina s krumpirom uz neizostavni mladi luk.
Naš prijedlog je da se ovog Uskrsa držite tradicije, ali s modernim odmakom. Pisanice sakrijte u peciva, šunku omotajte lisnatim tijestom, a umjesto cijelog janjeta, ispecite lopatice, ali ih prije toga marinirajte u zanimljivom pikantnom umaku.
Na kraju se zasladite jednostavnom, ali maštovito ukrašenom tortom od sira.
Peciva s iznenađenjem
VRIJEME: 1 sat i 10 min
TEŽINA: srednje
SASTOJCI ZA 8 KOMADA:
● 300 g glatkog brašna
● 40 g ribanog parmezana
● 20 g šećera
● 15 g svježeg kvasca
● 2 žumanjka
● 8 jaja
● 30 g maslaca
● sol, papar
● voda
PRIPREMA:
U posudi pomiješati 100 g brašna, 100 g mlake vode i 10 g smrvljenog kvasca. Posudu sa smjesom pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže 6 sati (može i preko noći). Po isteku vremena dodati još 100 g brašna, 2 žumanjka, preostali smrvljeni kvasac, šećer i 30 g omekšalog maslaca.
Zamijesiti tijesto i pustiti ga da se diže 45 minuta. Nakon toga umijesiti preostalo brašno, parmezan i prstohvat mljevenog papra. Mijesiti dok ne postane glatko i elastično. Tijesto podijeliti na osam loptica i pustiti ih da se dižu 20-ak minuta.
Osam jaja kuhati 6 minuta, ohladiti i očistiti. Od svake kuglice odvojiti malo tijesta koje će služiti za ukrašavanje. Od tijesta oblikovati 8 diskova i na svaki položiti jaje. Omotati ga tijestom i na vrh staviti kuglicu tijesta, ili ako želite napravite kuglicu i uši da izgleda kao zečić.
Pustiti da se dižu još pola sata. Peciva pecite na 170 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužiti mlaka uz svježe povrće ili uskrsnu šunku.
Foto: iStock
Lisnato sa šunkom i šparogama
VRIJEME: 45 min
TEŽINA: srednje
SASTOJCI za 8 osoba:
● 250 g šunke u komadu
● 100 g sira gauda
● 150 g šparoga
● 500 g lisnatog tijesta
● 2 žumanjka
● po želji sezam
PRIPREMA:
Šunku i sir narezati na prutiće. Šparoge blanširati i posušiti. Tijesto razvaljati i rezati na trokute. Svaki trokut po rubu premazati žumanjkom, na njega položiti nekoliko šparoga, prutić šunke i sira te zarolati.
Ponovo premazati žumanjkom, posuti sezamom i peći oko 30 min na 200 stupnjeva. Poslužiti uz umak od hrena ili jogurta. Na sličan način lisnato možete puniti i nekim drugim povrćem poput blitve ili raštike.
Foto: iStock
Janjeća lopatica s pikantnim umakom
VRIJEME: 1 sat i 20 min pripreme + 2 sata za mariniranje
TEŽINA: srednje
SASTOJCI ZA 6 osoba:
● 2 janjeće lopatice
● 50 g suhog crnog vina
● 3 komada rajčice pelat
● 3 velika krumpira
● 2 crvene paprike
● 1 kapula
● 1 batat
● češnjak
● dimljena paprika
● sol, ružmarin, timijan
● maslac
● maslinovo ulje
PRIPREMA:
Za početak pripremite marinadu. U blender ubaciti očišćenu crvenu papriku, pelate, oguljeni režanj češnjaka, crno vino i 15 g dimljene mljevene paprike. Dobivenom smjesom premazati janjeće lopatice te ih staviti u hladnjak da se mariniraju dva sata ili preko noći.
Kada se meso mariniralo, krumpire i batat oguliti i narezati na komade. Začiniti solju, maslinovim uljem, ružmarinom i timijanom, a među njih ubaciti i nekoliko režnjeva neoguljenog češnjaka. Krumpire staviti u posudu za pečenje.
Marinadu žlicom skinuti s lopatica, skupiti u posudicu, dodati joj žličicu maslaca i reducirati na laganoj vatri 10-ak minuta. Meso posoliti i dobro nauljiti. Staviti u posudu za pečenje s 2 neočišćene glavice češnjaka, nekoliko grančica timijana i ružmarina.
Peći 40 min na 200 stupnjeva, mažući ga svakih 15 minuta marinadom. Povremeno okrenuti kako bi se ravnomjerno ispeklo. Istovremeno ispeći i krumpir. Posljednjih 5 minuta podići temperaturu na 250 kako bi se stvorila korica. Pustiti da se meso kratko odmori te poslužiti s krumpirom i preostalim umakom.
Foto: iStock
Uskrsni cheesecake
VRIJEME: 30 min pripreme, 3 sata hlađenja
TEŽINA: jednostavno
SASTOJCI ZA 8 OSOBA:
● 200 g petit keksa
● 100 g maslaca
● 500 g sira mascarpone
● 200 ml slatkog vrhnja
● 100 g šećera u prahu
● 8 g želatine u listićima
● čokoladna jaja ili čokolada
● različita šarena jaja za dekoraciju
PRIPREMA: Usitniti kekse i pomiješati ih s otopljenim maslacem. Dno kalupa promjera od 22 do 24 cm obložiti papirom za pečenje, a rubove prijanjajućom folijom. Na dno kalupa rasporediti kekse s maslacem, dobro utisnuti i staviti u hladnjak da se stisne.
Namočiti listiće želatine. Od ukupne količine vrhnja odvojiti 20 ml, lagano ga zagrijati te u njemu otopiti namočenu i ocijeđenu želatinu. Od ostatka vrhnja napraviti šlag. U posudi pomiješati mascarpone, šećer u prahu i vrhnje sa želatinom.
Dio čokoladnih jaja usitniti nožem te umiješati u kremu. Zatim lagano umiješati šlag. Dobivenu kremu rasporediti na kekse i tortu staviti u hladnjak na od 2 do 3 sata. Kada se krema stisla, tortu izvaditi iz hladnjaka, pažljivo ukloniti rub kalupa te dekorirati čokoladnim i šarenim jajima.
U ovom dijelu mogu sudjelovati i djeca. Ako želite, za bazu možete koristiti i čokoladne kekse, a umjesto mascarponea možete koristiti i neki drugi krem sir.
Foto: iStock