Blagdanski stol

Uskrsna trpeza na novi način: tradicionalni recepti s modernim odmakom

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Na kraju se zasladite jednostavnom, ali maštovito ukrašenom tortom od sira

Uskrsni stol tradicionalno krase pisanice, mladi luk, kuhana šunka i domaći kruh koji će se na njemu naći u jutarnjim satima, dok se za ručak u primorskim krajevima priprema janjetina s krumpirom uz neizostavni mladi luk.


Naš prijedlog je da se ovog Uskrsa držite tradicije, ali s modernim odmakom. Pisanice sakrijte u peciva, šunku omotajte lisnatim tijestom, a umjesto cijelog janjeta, ispecite lopatice, ali ih prije toga marinirajte u zanimljivom pikantnom umaku.


Na kraju se zasladite jednostavnom, ali maštovito ukrašenom tortom od sira.


Peciva s iznenađenjem


VRIJEME: 1 sat i 10 min


TEŽINA: srednje


SASTOJCI ZA 8 KOMADA:


● 300 g glatkog brašna


● 40 g ribanog parmezana


● 20 g šećera


● 15 g svježeg kvasca


● 2 žumanjka


● 8 jaja


● 30 g maslaca


● sol, papar


● voda


PRIPREMA:


U posudi pomiješati 100 g brašna, 100 g mlake vode i 10 g smrvljenog kvasca. Posudu sa smjesom pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže 6 sati (može i preko noći). Po isteku vremena dodati još 100 g brašna, 2 žumanjka, preostali smrvljeni kvasac, šećer i 30 g omekšalog maslaca.


Zamijesiti tijesto i pustiti ga da se diže 45 minuta. Nakon toga umijesiti preostalo brašno, parmezan i prstohvat mljevenog papra. Mijesiti dok ne postane glatko i elastično. Tijesto podijeliti na osam loptica i pustiti ih da se dižu 20-ak minuta.


Osam jaja kuhati 6 minuta, ohladiti i očistiti. Od svake kuglice odvojiti malo tijesta koje će služiti za ukrašavanje. Od tijesta oblikovati 8 diskova i na svaki položiti jaje. Omotati ga tijestom i na vrh staviti kuglicu tijesta, ili ako želite napravite kuglicu i uši da izgleda kao zečić.


Pustiti da se dižu još pola sata. Peciva pecite na 170 stupnjeva 20-ak minuta. Poslužiti mlaka uz svježe povrće ili uskrsnu šunku.



Foto: iStock

Lisnato sa šunkom i šparogama


VRIJEME: 45 min


TEŽINA: srednje


SASTOJCI za 8 osoba:


● 250 g šunke u komadu


● 100 g sira gauda


● 150 g šparoga


● 500 g lisnatog tijesta


● 2 žumanjka


● po želji sezam


PRIPREMA:


Šunku i sir narezati na prutiće. Šparoge blanširati i posušiti. Tijesto razvaljati i rezati na trokute. Svaki trokut po rubu premazati žumanjkom, na njega položiti nekoliko šparoga, prutić šunke i sira te zarolati.


Ponovo premazati žumanjkom, posuti sezamom i peći oko 30 min na 200 stupnjeva. Poslužiti uz umak od hrena ili jogurta. Na sličan način lisnato možete puniti i nekim drugim povrćem poput blitve ili raštike.



Foto: iStock

Janjeća lopatica s pikantnim umakom


VRIJEME: 1 sat i 20 min pripreme + 2 sata za mariniranje


TEŽINA: srednje


SASTOJCI ZA 6 osoba:


● 2 janjeće lopatice


● 50 g suhog crnog vina


● 3 komada rajčice pelat


● 3 velika krumpira


● 2 crvene paprike


● 1 kapula


● 1 batat


● češnjak


● dimljena paprika


● sol, ružmarin, timijan


● maslac


● maslinovo ulje


PRIPREMA:


Za početak pripremite marinadu. U blender ubaciti očišćenu crvenu papriku, pelate, oguljeni režanj češnjaka, crno vino i 15 g dimljene mljevene paprike. Dobivenom smjesom premazati janjeće lopatice te ih staviti u hladnjak da se mariniraju dva sata ili preko noći.


Kada se meso mariniralo, krumpire i batat oguliti i narezati na komade. Začiniti solju, maslinovim uljem, ružmarinom i timijanom, a među njih ubaciti i nekoliko režnjeva neoguljenog češnjaka. Krumpire staviti u posudu za pečenje.


Marinadu žlicom skinuti s lopatica, skupiti u posudicu, dodati joj žličicu maslaca i reducirati na laganoj vatri 10-ak minuta. Meso posoliti i dobro nauljiti. Staviti u posudu za pečenje s 2 neočišćene glavice češnjaka, nekoliko grančica timijana i ružmarina.


Peći 40 min na 200 stupnjeva, mažući ga svakih 15 minuta marinadom. Povremeno okrenuti kako bi se ravnomjerno ispeklo. Istovremeno ispeći i krumpir. Posljednjih 5 minuta podići temperaturu na 250 kako bi se stvorila korica. Pustiti da se meso kratko odmori te poslužiti s krumpirom i preostalim umakom.



Foto: iStock

Uskrsni cheesecake


VRIJEME: 30 min pripreme, 3 sata hlađenja


TEŽINA: jednostavno


SASTOJCI ZA 8 OSOBA:


● 200 g petit keksa


● 100 g maslaca


● 500 g sira mascarpone


● 200 ml slatkog vrhnja


● 100 g šećera u prahu


● 8 g želatine u listićima


● čokoladna jaja ili čokolada


● različita šarena jaja za dekoraciju


PRIPREMA: Usitniti kekse i pomiješati ih s otopljenim maslacem. Dno kalupa promjera od 22 do 24 cm obložiti papirom za pečenje, a rubove prijanjajućom folijom. Na dno kalupa rasporediti kekse s maslacem, dobro utisnuti i staviti u hladnjak da se stisne.


Namočiti listiće želatine. Od ukupne količine vrhnja odvojiti 20 ml, lagano ga zagrijati te u njemu otopiti namočenu i ocijeđenu želatinu. Od ostatka vrhnja napraviti šlag. U posudi pomiješati mascarpone, šećer u prahu i vrhnje sa želatinom.


Dio čokoladnih jaja usitniti nožem te umiješati u kremu. Zatim lagano umiješati šlag. Dobivenu kremu rasporediti na kekse i tortu staviti u hladnjak na od 2 do 3 sata. Kada se krema stisla, tortu izvaditi iz hladnjaka, pažljivo ukloniti rub kalupa te dekorirati čokoladnim i šarenim jajima.


U ovom dijelu mogu sudjelovati i djeca. Ako želite, za bazu možete koristiti i čokoladne kekse, a umjesto mascarponea možete koristiti i neki drugi krem sir.



Foto: iStock