"Teža" hrana

Uobičajeno povrće ključ je za mršavljenje (i nije ono koje ste očekivali)

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Možda se čini kontraintuitivnim, ali znanstvenici su dokazali

Uvjerenje da je za mršavljenje potrebno izbjegavati hranu bogatu ugljikohidratima apsolutno je netočno.


Zapravo, iako se možda čini kontraintuitivnim, znanstvenici su dokazali da škrobni krumpir može biti tajna mršavljenja.


To je zato što ljudi tijekom obroka jedu istu težinu hrane kako bi se osjećali siti, bez obzira na broj kalorija koje obrok sadrži.


Prema znanstvenicima, oni koji u svoj tanjur dodaju krumpir brže se zasite, a što im ograničava unos ostalih kalorija.


Krumpir sadrži oko 80 kalorija na 100 grama, što je više nego dvostruko više od drugog povrća i zelenila, poput mrkve i brokule, ali također sadrži do polovice kalorija kruha, tjestenine i riže, za istu količinu.


Naravno, znanstvenici ističu i da su važni način kuhanja i priprema te da izbjegavate jesti pomfrit jer prženje smanjuje njegovu hranjivu vrijednost.


Koautorica istraživanja, profesorica Candida Rebello, registrirana dijetetičarka u Centru za biomedicinska istraživanja Pennington u Baton Rougeu, Louisiana, rekla je:


“Ljudi imaju tendenciju jesti istu težinu hrane bez obzira na sadržaj kalorija kako bi se osjećali siti. Dakle, jedući težu hranu koja je niskokalorična, lako možete smanjiti broj kalorija koje unosite.”


Ključni aspekt istraživanja je da znanstvenici nisu smanjili porcije obroka, ali su smanjili sadržaj kalorija uključivanjem krumpira.


Obrok svakog sudionika bio je prilagođen njihovim kalorijskim potrebama, a zamjenom dijela mesa s krumpirom sudionici su se brže osjećali sitijima, a često nisu ni pojeli sve na tanjuru.