Recept

Ultimativni desert: torta s maslacem od kikirikija i tamne čokolade

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Njome oduševite goste ili ukućane, koji će zasigurno tražiti još jednu krišku!

Ako žudite za poštenim desertom, mislimo da imamo odličnu ideju – torta s maslacem od kikirikija i tamne čokolade!


Ova odlična kombinacija ljubav je na prvi zalogaj, a tekstura će vas oduševiti.


Njome oduševite goste ili ukućane, koji će zasigurno tražiti još jednu krišku!


Sastojci


  • 220 g višenamjenskog brašna
  • 60 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
  • 350 g granuliranog šećera
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice espresso praha (po želji)
  • 120 ml biljnog ulja
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 180 g punomasnog kiselog vrhnja, sobne temperature
  • 120 ml mlaćenice, sobne temperature
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 120 ml vruće vode ili crne kave
  • 170 g poluslatkih komadića čokolade (pomiješanih s 1 žlicom brašna)

Za glazuru od maslaca od kikirikija:


  • 170 g neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 440 g kremastog maslaca od kikirikija
  • 210 g šećera u prahu
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 45 ml gustog vrhnja ili vrhnja za šlag, na sobnoj temperaturi

Za čokoladni ganache:


  • 225 g kvalitetne poluslatke čokolade, sitno nasjeckane
  • 240 ml vrhnja ili vrhnja za šlag

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C.


Namastite tri kalupa za tortu promjera cca 22 cm (ako nemate tri, smjesu ćete podijeliti na tri djela i svaki peći zasebno), pa ih obložite papirom za pečenje.


Bacite se na smjesu za biskvit; pomiješajte brašno, kakao prah, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i prašak za espresso (ako ga koristite) u velikoj zdjeli.


Ostavite smjesu za sad sa strane, a u drugoj zdjeli mikserom pomiješajte ulje, jaja i kiselo vrhnje, na srednjoj do visokoj brzini dok se ne sjedine. Dodajte mlaćenicu i vaniliju i tucite dok se ne sjedine.


Ulijte mokre sastojke u suhe, dodajte toplu vodu/kavu i miješajte pjenjačom ili tucite na niskoj brzini dok se smjesa potpuno ne sjedini.


Ubacite pobrašnjene komadiće čokolade. Tijesto će biti rijetko i možda ćete vidjeti mjehuriće zraka na površini – to je normalno.


Tijesto ravnomjerno podijelite u tri lima, ili u tri posude. Svaki biskvit pecite otprilike 24-26 minuta, do budući da je svaka pećnica drugačija, a biskvit je gotov kada čačkalica ubodena u sredinu izađe čista.


Izvadite biskvite iz pećnice i stavite ih na rešetku. Ostavite da se skroz ohlade u limu.


Dok se hlade, napravite glazuru od maslaca od kikirikija. Mikserom s nastavkom s lopaticom, tucite maslac na srednjoj brzini oko dvije minute, dok ne postane kremast i gladak. Dodajte maslac od kikirikija i tucite dok se potpuno ne sjedini. Smjesa će biti rijetka. Dodajte slastičarski šećer, ekstrakt vanilije i sol, a zatim ulijte čvrsto vrhnje dok mikser radi na niskoj brzini.


Nakon što ste dodali svo vrhnje, uključite mikser na srednje jaku brzinu i tucite par minuta ili dok se potpuno ne sjedini i postane kremasto.


Dodajte još malo šećera u prahu ako vam se glazura čini prilično rijetkom.


Sastavite tortu: stavite prvi biskvit na stalak za torte ili tanjur. Koristeći veliku lopaticu za glazuru, ravnomjerno pokrijte vrh, pa stavite drugi biskvit, namažite i treći, pa ostatak glazure namažite na vrh torte.


Ohladite bez poklopca u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno par sati.


Dok se hladi, napravite čokoladni ganache tako što ćete staviti sitno nasjeckanu čokoladu u srednje veliku vatrostalnu zdjelu.


Zagrijte vrhnje u malom loncu na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano kuhati, no nemojte dopustiti da prokuha.


Prelijte čokoladu, zatim ostavite 2-3 minute da lagano omekša. Metalnom žlicom ili malom gumenom lopaticom vrlo polako miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka.


Nakon što smjesa za ganache postane glatka, ostavite je 20-30 minuta u hladnjaku da se stisne prije nego je premažete na ohlađenu tortu.


Na ohlađeni kolač izlijte ili žlicom nanesite zgusnuti ganache.


Zagladite vrh i strane lopaticom.


Po želji ukrasite šalicama maslaca od kikirikija. Poslužite kolač odmah ili ga ohladite nepokrivenog do 4-6 sati prije posluživanja, savjetuje Sally’s Baking.