
Foto: iStock
Njome oduševite goste ili ukućane, koji će zasigurno tražiti još jednu krišku!
povezane vijesti
Ako žudite za poštenim desertom, mislimo da imamo odličnu ideju – torta s maslacem od kikirikija i tamne čokolade!
Ova odlična kombinacija ljubav je na prvi zalogaj, a tekstura će vas oduševiti.
Njome oduševite goste ili ukućane, koji će zasigurno tražiti još jednu krišku!
Sastojci
- 220 g višenamjenskog brašna
- 60 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
- 350 g granuliranog šećera
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 2 žličice espresso praha (po želji)
- 120 ml biljnog ulja
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 180 g punomasnog kiselog vrhnja, sobne temperature
- 120 ml mlaćenice, sobne temperature
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 120 ml vruće vode ili crne kave
- 170 g poluslatkih komadića čokolade (pomiješanih s 1 žlicom brašna)
Za glazuru od maslaca od kikirikija:
- 170 g neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
- 440 g kremastog maslaca od kikirikija
- 210 g šećera u prahu
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 45 ml gustog vrhnja ili vrhnja za šlag, na sobnoj temperaturi
Za čokoladni ganache:
- 225 g kvalitetne poluslatke čokolade, sitno nasjeckane
- 240 ml vrhnja ili vrhnja za šlag
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Namastite tri kalupa za tortu promjera cca 22 cm (ako nemate tri, smjesu ćete podijeliti na tri djela i svaki peći zasebno), pa ih obložite papirom za pečenje.
Bacite se na smjesu za biskvit; pomiješajte brašno, kakao prah, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i prašak za espresso (ako ga koristite) u velikoj zdjeli.
Ostavite smjesu za sad sa strane, a u drugoj zdjeli mikserom pomiješajte ulje, jaja i kiselo vrhnje, na srednjoj do visokoj brzini dok se ne sjedine. Dodajte mlaćenicu i vaniliju i tucite dok se ne sjedine.
Ulijte mokre sastojke u suhe, dodajte toplu vodu/kavu i miješajte pjenjačom ili tucite na niskoj brzini dok se smjesa potpuno ne sjedini.
Ubacite pobrašnjene komadiće čokolade. Tijesto će biti rijetko i možda ćete vidjeti mjehuriće zraka na površini – to je normalno.
Tijesto ravnomjerno podijelite u tri lima, ili u tri posude. Svaki biskvit pecite otprilike 24-26 minuta, do budući da je svaka pećnica drugačija, a biskvit je gotov kada čačkalica ubodena u sredinu izađe čista.
Izvadite biskvite iz pećnice i stavite ih na rešetku. Ostavite da se skroz ohlade u limu.
Dok se hlade, napravite glazuru od maslaca od kikirikija. Mikserom s nastavkom s lopaticom, tucite maslac na srednjoj brzini oko dvije minute, dok ne postane kremast i gladak. Dodajte maslac od kikirikija i tucite dok se potpuno ne sjedini. Smjesa će biti rijetka. Dodajte slastičarski šećer, ekstrakt vanilije i sol, a zatim ulijte čvrsto vrhnje dok mikser radi na niskoj brzini.
Nakon što ste dodali svo vrhnje, uključite mikser na srednje jaku brzinu i tucite par minuta ili dok se potpuno ne sjedini i postane kremasto.
Dodajte još malo šećera u prahu ako vam se glazura čini prilično rijetkom.
Sastavite tortu: stavite prvi biskvit na stalak za torte ili tanjur. Koristeći veliku lopaticu za glazuru, ravnomjerno pokrijte vrh, pa stavite drugi biskvit, namažite i treći, pa ostatak glazure namažite na vrh torte.
Ohladite bez poklopca u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno par sati.
Dok se hladi, napravite čokoladni ganache tako što ćete staviti sitno nasjeckanu čokoladu u srednje veliku vatrostalnu zdjelu.
Zagrijte vrhnje u malom loncu na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano kuhati, no nemojte dopustiti da prokuha.
Prelijte čokoladu, zatim ostavite 2-3 minute da lagano omekša. Metalnom žlicom ili malom gumenom lopaticom vrlo polako miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka.
Nakon što smjesa za ganache postane glatka, ostavite je 20-30 minuta u hladnjaku da se stisne prije nego je premažete na ohlađenu tortu.
Na ohlađeni kolač izlijte ili žlicom nanesite zgusnuti ganache.
Zagladite vrh i strane lopaticom.
Po želji ukrasite šalicama maslaca od kikirikija. Poslužite kolač odmah ili ga ohladite nepokrivenog do 4-6 sati prije posluživanja, savjetuje Sally’s Baking.