FOTO/Pexels
Brzo, ukusno i sočno jelo idealno za obilni ručak
povezane vijesti
Isprobajte lazanje i kombinirajte kremastu ricottu, špinat i muškatni oraščić sa šunkom kako biste napravili laganu večeru. Ovo jelo je idealno za hranjenje gladne gomile nakon kupanja.
Sastojci
- 70g maslaca
- 70g brašna
- 1l punomasnog mlijeka
- 1 lovorov list
- 80g ribanog parmezana
- 2 žličice Dijon senfa
- prstohvat kajenskog papra
- 600g špinata
- 250g ricotte
- 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
- 300 g sjeckane ili debelo rezane šunke
- 12 suhih listova lazanja
- 50g ribane mozzarelle
Priprema
KORAK 1
Otopite maslac u tavi dok se ne zapjeni, a zatim umiješajte brašno da dobijete pastu. Kuhajte 2 minute. Maknite s vatre i postupno umutite mlijeko. Dodajte lovorov list, vratite na vatru i pustite da krčka. Kuhajte 4-5 minuta, kontinuirano miješajući dok se ne zgusne. Maknite s vatre i umutite 50 g parmezana, senfa i kajenskog papra. Začinite po ukusu.
KORAK 2
Stavite špinat u veliku tavu s 50 ml kipuće vode, pokrijte i ostavite 2-3 minute da uvene. Ocijedite i ostavite da se ohladi. Stavite špinat u čistu kuhinjsku krpu i istisnite višak vode. Prebacite u procesor hrane i pulsirajte da se grubo usitnite, a zatim dodajte ricottu i puls da se sjedine. Naribajte malo muškatnog oraščića, a zatim začinite.
KORAK 3
Zagrijte pećnicu na 200C. Prelijte trećinom smjese ricotte i špinata, trećinom šunke, zatim 4 lista lazanja (po potrebi ih malo preklopite). Ponovite s preostalim sastojcima, završavajući slojem umaka. Na vrh stavite preostali parmezan i mozzarelu. Pecite 45-50 min ili dok ne poprime zlatnu boju, prekrivajući pola ako počne poprimati smeđu boju.