Delicija iz najljepše talijanske regije

Ukusna toskanska torta od kestena na najljepši način nas uvodi u jesen

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Kesteni su pravo šumsko blago

Magična Toskana, baš kao i sve ostale talijanske regije, prepuna je gastronomskih delicija, među kojima su i mnoge fantastične slastice i kolači. Jedna od tradicionalnih jesenskih slastica je i castagnaccio – torta od kestenovog brašna. Castagnaccio je starinski recept, slastica koja govori o pobjedi nekadašnjih toskanskih seoskih stanovnika nad neimaštinom i glađu. Pa ipak, castagnaccio je na neki način iznenađujuće moderan desert.


Ne sadrži šećer i prirodno je bez glutena i laktoze. Složenije verzije zahtijevaju dodavanje suhog voća i grožđica uz njegov temeljni sastojak, naravno: kestenovo brašno. Razgovor o castagnacciu među Toskancima brzo se može pretvoriti u žestoku raspravu, budući da se u svakom području koristi drugačija vrsta sušenog voća te različito bilje i začini. Najjednostavnija verzija uključuje osnovnu mješavinu kestenovog brašna, vode, ulja i ružmarina, što rezultira teksturom sličnom pudingu od kruha.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Tony La Ferrara / Home Cooking (@tony_la_ferrara)



Sastojci:


  • 50 g grožđica
  • 1 žlica slatkog desertnog vina
  • 250 g kestenovog brašna
  • 400 ml vode
  • 1 prstohvat soli
  • 20 g pinjola
  • 50 g oraha
  • 1 grančica ružmarina
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Margy (@margherita_rom)



Priprema:


Zagrijte pećnicu na 175 °C i namočite grožđice u toplu vodu sa žlicom desertnog vina. Dodajte kestenovo brašno i sol u zdjelu. Ulijevajte malo po malo vode, neprestano miješajući da se ne naprave grudice. Dodati ocijeđene grožđice i polovicu pinjola i oraha, pa opet promiješajte. Okruglu posudu za pečenje od 26 cm namastite s dosta maslinovog ulja i ulijte tijesto. Pospite preostalim pinjolima i orasima pa dodajte iglice ružmarina. Pokapajte maslinovim uljem i pecite oko 25 do 30 minuta. Torta je može poslužiti i topla i hladna.