FOTO/iStock
Hrana koja popravlja raspoloženje
povezane vijesti
Pokušajte zamijeniti tradicionalnu paellu s plodovima mora za verziju s piletinom i chorizom – obilna obiteljska večera za četvero. Razmazite se bogatim okusima i mirisima, zamislite da uživate na odoru u Španjolskoj, natočite si čašu sangrije, pustite latino glazbu i neka hedonistički ritual započne.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 fileta pilećih prsa, narezana na komade
- 2 mala luka, sitno narezana
- 1 masni češanj češnjaka, zgnječen
- 140g choriza za kuhanje, narezan na ploške (ili domaću kobasicu)
- 1 žličica kurkume
- prstohvat šafrana
- 1 žličica paprike
- 300 g paella riže
- 850 ml vrućeg temeljca od piletine ili povrća
- 200 g smrznutog graška
- 1 limun, narezan na kriške, za posluživanje
- ½ male vezice peršina, sitno nasjeckanog, za posluživanje
Priprema
KORAK 1
Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi na jakoj vatri. Zapržite piletinu svuda – nemojte kuhati do kraja. Kad porumeni, prebacite na tanjur.
KORAK 2
Smanjite vatru na nisku, dodajte luk i kuhajte polako dok ne omekša, oko 10 min. Dodajte češnjak, miješajte 1 min, a zatim ubacite chorizo (ili domaću kobasicu) i pržite dok ne pusti ulja.
KORAK 3
Umiješajte začine, a zatim dodajte rižu. Miješajte da se riža obloži uljem i začinima oko 2 min, a zatim zalijte temeljcem. Zakuhajte, vratite piletinu u tavu i pirjajte oko 20 minuta uz povremeno miješanje.
KORAK 4
Dodajte grašak u tavu i pirjajte još 5 minuta dok riža ne bude kuhana, a piletina omekša. Dobro začinite i poslužite s limunom i peršinom.