FOTO: iStock
Bolje od trendi bundeve!
povezane vijesti
Prokulice, poznate i pod nazivom kelj pupčar, apsolutno su moćno povrće za jesen.
Male zelene kuglice bogate su vlaknima, antioksidantima i raznim mineralima poput kalija i mangana.
Za razliku od drugog popularnog jesenskog ploda – bundeve, u ovom receptu možete jednostavno koristiti i smrznutu verziju. Smrznute prokulice možete koristiti izravno iz zamrzivača bez prethodnog odmrzavanja, a također su pune vitamina.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 50 g maslaca
- 1 veliki luk
- 1 češanj češnjaka
- 2 pakiranja smrznutih prokulica po 300 g
- 1⁄2 litre povrtnog temeljca
- sol i papar
- muškatni oraščić
- 200 g crème fraîche
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Potom u velikom loncu pirjajte maslac, luk i češnjak dok ne postanu prozirni.
Dodajte prokulice i kratko propirjajte.
Deglazirajte temeljcem i kuhajte oko 15-20 minuta dok prokulice ne omekšaju.
Zatim uz pomoć štapnog miksera sve pretvorite u krem juhu. Po potrebi dodajte još malo temeljca ili vode. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te umiješajte crème fraîche.
Poslužite juhu vruću i po želji ukrasite s malo maslinovog ulja.