Foto: Pexels
Međuobrok za smanjenje Alzheimerove bolesti i kardiovaskularnih bolesti za 25%, tvrdi novo istraživanje
povezane vijesti
Dulji život i hrana idu ruku pod ruku! Zapravo, nedavno istraživanje je otkrilo koji međuobroci mogu produžiti očekivani životni vijek, smanjiti rizik od Parkinsonove, Alzheimerove i kardiovaskularnih bolesti, a također smanjuju razinu kolesterola.
Dakle, koju hranu valja jesti jer potiče dugovječnost?
Istraživači s Harvard TH Chan School of Public Health otkrili su da su oni koji su grickali orahe imali manji rizik od smrti i produžili životni vijek u usporedbi s onima koji to nisu činili.
Istraživanje je pokazalo da čak i nekoliko šaka oraha tjedno može pomoći u promicanju dugovječnosti, osobito među onima koji su na neuravnoteženoj prehrani.
Ova istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrients, otkrilo je da pet ili više porcija oraha tjedno može pružiti najveću korist za rizik od smrtnosti i očekivani životni vijek.
Konzumiranje pet ili više porcija tjedno povezano je s 14% nižim rizikom od smrti, 25% nižim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti i produljenjem očekivanog životnog vijeka za otprilike 1,3 godine, u usporedbi s onima koji ne konzumiraju orašaste plodove.
Konzumacija oraha dva do četiri puta tjedno također bi mogla imati svoje prednosti: 13% manji rizik od smrti, 14% manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti i oko godinu dana produljenja života, u usporedbi s onima koji ne konzumiraju ovo sušeno voće.
Također je utvrđeno da konzumacija oraha smanjuje “loš” LDL kolesterol do 16%, snižava dijastolički krvni tlak za 2-3 mm Hg i smanjuje oksidativni stres i upalu.
Učinci oksidativnog stresa mogu doprinijeti nekolicini neurodegenerativnih stanja, kao što su Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest.