Osvježavajuće slatko

U vrućim ljetnim noćima, ali i danima rashladite se sladoledom od lubenice

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Glavna karakteristika ovog sladoleda je da ostaje mekan i kremast

Sladoled od lubenice je vrlo svjež te ukusan recept za posluživanje i uživanje u bilo koje doba dana.


Donosimo vam verziju bez aparata za sladoled, ali možete koristiti i aparat za sladoled ako ga imate, poštujući doze navedenih sastojaka.


Sastojci


  • 200 g svježeg tekućeg vrhnja (već zaslađenog, može i biljnog)
  • 500 ml lubenice
  • 400 ml kondenziranog mlijeka

Priprema


Prvo narežite lubenicu na kockice i izblendajte dok ne dobijete tekuću smjesu.


Stavite ju u zdjelu te umiješajte kondenzirano mlijeko dok se sastojci ne sjedine.


Umutiti šlag od vrhnja koje mora biti hladno iz frižidera i dodajte u smjesu lubenice i kondenziranog mlijeka.


Sve lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Možete koristiti lopaticu ili metlicu za tijesto, bitno je da se smjese dobro izmiješaju.


Dobit ćete gotovo tekuću glatku kremu koju stavite u posudu za zamrzavanje ili u veliki pleh obložen papirom za pečenje.


Ostavite sladoled od lubenice preko noći u zamrzivaču da se smrzne.


Glavna karakteristika ovog sladoleda je da se istovremeno smrzava, ali ne smrzava, dakle ne postaje tvrd već ostaje mekan i kremast.