Foto: iStock
Zamirisati će čitavom kućom i odlično će pasati uz palentu!
povezane vijesti
Italija je uvijek bila i ostala na dobrom glasu po svojoj famoznoj kuhinji.
Iako nam prvo na pamet padaju pizze i tjestenine, nadolazeći hladni dani kao da pozivaju na toplo jelo koje će nas ugrijati i okrijepiti.
Donosimo recept za varivo po venecijanski, koje će zamirisati čitavom kućom i koje će odlično pasati uz palentu!
Sastojci
Za varivo:
- 25 grama grožđica
- 2 žličice maslinovog ulja
- 150 grama pancete narezane na kockice
- 1 ljutika, sitno nasjeckana
- 1 režanj češnjaka, oguljen i samljeven
- pola žličice mljevenog kima
- 400 grama (ili jedna konzerva) konzerve šarenog graha
- pola glavice radiča, sitno nasjeckanog
Za palentu:
- 1 žličica morske soli (ili po ukusu)
- 100 grama instant palente
- 2 žlice ribanog parmezana
- 1 žlica maslaca
Priprema
Stavite grožđice u šalicu ili zdjelu i prelijte ih sa 125 ml kipuće vode.
Stavite 675 ml vode u lonac u kojem ćete kuhati palentu i pustite vodu da zavrije.
Dok se voda zagrijava, u velikoj tavi zagrijte ulje i pecite kockice pancete tri do pet minuta, povremeno miješajući, a zatim dodajte mljeveni češnjak i nasjeckanu ljutiku i miješajte na vatri još nekoliko minuta, dok panceta ne porumeni, a ljutika omekša.
Umiješajte kim, zatim dodajte grožđice zajedno s vodom u kojoj su se namakale i pustite da zavrije.
Kada proključa, ubacite grah i njegovu tekućinu, pustite da prokuha, a zatim dodajte nasjeckani radič i kad varivo ponovno zakuha, ugasite vatru, poklopite i vratite se na palentu.
U zaključalu vodu dodajte sol (po ukusu), a zatim umiješajte palentu, sipajući je u posudu u ravnomjernom, ali laganom mlazu, i kuhajte miješajući dok ne postane glatka i zgusnuta.
Kad je gotova, maknite ju s vatre i umiješajte parmezan i maslac te začinite po želji.
Poslužite zajedno s varivom i uživajte u bogatom i opojnom okusu, piše Nigella.