ČESTITKE

U konkurenciji najboljih: Goranka Dora Bolkovac iz Kupjaka državna je prvakinja u slastičarstvu

Danijela Mihelčić

Presretna sam i moram priznati jako ponosna na sebe. To nije samo pobjeda za mene već i sve one koji me podržavaju i guraju naprijed, moja obitelj, kolege, prijatelji. Veliko im hvala, kaže Dora

Na Danima hrvatskog kulinarstva, manifestaciji koja okuplja najbolje kuhare i slastičare iz cijele zemlje, u konkurenciji najboljih, Dora Bolkovac iz Kupjaka ponijela je titulu državne prvakinje u slastičarstvu, dok je Alen Belić proglašen državnim prvakom u kuharstvu.


Kroz nekoliko zahtjevnih krugova natjecatelji su pokazali svoje kulinarske vještine, kreativnost i strast prema gastronomiji. Stručni žiri koji je bio sastavljen od priznatih kuharskih autoriteta, pomno je ocjenjivao svaki detalj: od prezentacije, balansa okusa, inovativnosti jela, do tehničke izvedbe.


No, Dora Bolkovac oduševila je žiri svojim slasticama u četiri kategorije. Kako nam je istaknula, ovu titulu je priželjkivala nakon uloženog truda, a velika potpora su joj njeni najbliži.




Pobjedničko djelo


Dorin slatki stol

Slatki kažun


– Uvijek dajem sve od sebe i očekujem najbolji ishod. Oduvijek sam zamišljala kako bi to bio lijepi osjećaj da me nekad u budućnosti proglase Državnom prvakinjom u slastičarstvu. Svaka besana noć i sati i sati provedeni u kuhinji bili su vrijedni truda i mukotrpnog rada. Presretna sam i moram priznati jako ponosna na sebe. To nije samo pobjeda za mene već i sve one koji me podržavaju i guraju naprijed, moja obitelj, kolege, prijatelji. Veliko im hvala na tome jer sam svjesna da sa mnom vježbaju svoje strpljenje, prokomentirala je titulu Dora Bolkovac.


Dodala je i da je konkurencija bila jaka te da su kolege i kolegice slastičari dali sve ono najbolje od sebe, ali spoj svih elemenata, okusa i izgleda presudio je da ona postane nova državna prvakinja.


– Tema četiri elemenata zraka, vode, vatre i zemlje bila je moja dobitna kombinacija. Svaki desert pratio je element kako izgledom, tako i okusom. Cijelu priču zaokružila je skulptura žene od vučenog šećera i čokolade koja predstavlja elemente zraka, vode, vatre i zemlje, a simbolizira harmoniju prirode i ljudske duhovnosti. Za tortu je bila tema Istra, napravila sam bogatu tortu sa sastojcima koji u najboljem svjetlu predstavljaju predivnu Istru.


Tradicionalna Bumbarska torta, koja potječe iz Vodnjana, bila mi je biskvitna baza, a zatim su se nizali slojevi bogate namelake s maslinom uljem i insert od smokvi kuhanih u teranu, pečena pita od skute i kao zadnji sloj lagani mousse od smokvinog lista i karamele od kozjeg mlijeka. Izgled torte popratio je njezinu unutrašnjost pa je torta bila u obliku kažuna s poznatom Istarskom kozom na vrhu, okolo torte nalazilo se drvo masline s maslinama od ganachea s maslinovim uljem, smokve od smokvenjaka prelivene čokoladom, te čokoladne amfore punjene karamelom od maslinovog ulja, ispričala nam je Dora.





Sline cure


Dok smo mi razmišljali kako je to moralo biti fantastično, Dora je nastavila s opisivanjem svojih uradaka.


– Za topli desert napravila sam fritule punjene skutom i smokvom sljubljene s gelom od terana i laganim umakom od vanilije, ušećerenim bademima i tuilom od smokvinog lista i time oduševila strogi žiri. Za hladni desert odlučila sam se na kombinaciju graška i jagoda za koju se ispostavilo da je savršeno osvježavajuća kombinacija za ljetne dane.





Igra između tekstura, glatkoće graška i sočnosti jagoda, stvara savršenu ravnotežu i harmoniju pokazujući kako se nespojivo može spojiti i stvoriti jedno predivno iskustvo u nepcima.


Za kraj bi se zahvalila Hrvatskom Kuharskom savezu bez kojega ništa od ovoga nebi bilo moguće, Valamar Rivieri kao savršenom poslodavcu koji mi omogućuje uskladiti poslovni i privatni život. A za sami kraj, pozvala bi i sve svoje kolege i kolegice slastičare da nam se u budućnosti pridruže u kreiranju ovih predivnih slatkih priča, završila je svoju priču Dora.


A mi se jedino možemo nadati da će jednom imati i svoju slatku priču u vidu slastičarne na području Gorskog kotara.