Foto: Pixabay
Originalna ideja kuhara Maria Davida Garcíe Mansille
povezane vijesti
U dubinama Gvatemale, oko 40 kilometara južno od glavnog grada Guatemala Cityja, veličanstveno se uzdiže aktivni vulkan Pacaya, na visini od preko 2.400 metara nadmorske visine.
U podnožju ovog moćnog vulkana razvijaju se slikovite zajednice San Vicente Pacaya i Amatitlán.
Još od svog buđenja 1965. godine, vulkan Pacaya plijeni pažnju posjetitelja zahvaljujući sporim tokovima lave koji su relativno bezopasni.
Izniman događaj zbio se 2019. godine, kada je vulkan Pacaya postao pozornica za prvo pripremanje pizze u lavi.
Arhitekt ove kulinarske avanture je Mario David García Mansilla, tvorac pizze Pacaya.
Njegova priča vuče korijene iz 2010. godine, kada je svjedočio spektakularnoj eksploziji vulkana Pacaya, a koja je izbacila prave projektile na krovove San Vicente Pacaya.
Umjesto odlaska, García Mansilla odlučio je iskoristiti vrijednost vulkana za ambiciozan projekt.
Njegova znatiželja dovela ga je do kratera koji se dimio, gdje je primijetio vodiče koji su pozivali posjetitelje da tostiraju marshmallows na užarenoj površini lave.
Ta ga je vizija potaknula da smisli još odvažniju ideju: pripremanja pizze zahvaljujući toplini lave. Nizom eksperimenata i profinjenih tehnika ovu je viziju pretvorio u profitabilan posao.
I tako se García Mansilla godinama penje na vrhove vulkana, noseći kilograme raznih sastojaka i potrebnog alata na svojim ramenima.
Na vrhu dočekuje sretne kupce koji su rezervirali jedinstveno iskustvo u njegovom izvanrednom restoranu i počinje stvarati pizze, dodajući svježe sastojke poput salame i povrća.
Vrijeme pečenja varira ovisno o trenutnoj temperaturi lave, a ponekad je potrebno samo nekoliko minuta kada sama lava dosegne temperaturu od oko 100°C.
Ako se i vi želite okušati u ovoj nevjerojatnoj i jedinstvenoj kulinarskoj avanturi, više informacija i rezervaciju pizze pečene u vulkanu možete dobiti na Facebook stranici Pizza Pacaya.