TZ Čavle

U Čavlima održan 15. Festival palente i sira: očuvanje tradicije na zabavan i ukusan način

Lucija Sučić

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Grobnički sir i palenta kompirica i ove su godine bili zvijezde vlastitog festivala

Neparna je godina, što za Čavle znači samo jedno: vrijeme je za palentu i feštu!


Sinoć se tako Trgom hrvatskih branitelja u Čavlima širio neodoljiv miris palente, sira i ostalih autohtonih gastronomskih delicija ovog kraja. Da je Grobničanima palenta kumpirica toliko važna svjedoči činjenica da ovo skromno jelo, koje je svojevremeno othranilo stare Grobničane, ima svoj festival – Festival palente i sira, koji se održava  već 15 godina zaredom!


Svoju dugovječnost ovaj festival duguje prije svega uspješnoj suradnji Turističke zajednice Čavle i Turističke zajednice Jelenje koje se iz godine u godinu izmjenjuju kao domaćini, a kako smo rekli na početku, ove godine, s obzirom da je neparna, titulu domaćina nosila je upravo TZ Čavle.



Ne kaže se bez razloga da je ova manifestacija najmasovnije događanje na Grobnišćini, ali i jedno od najvećih gastro manifestacija na Kvarneru i u Hrvatskoj, a brojni Grobničani i ostali posjetitelji pokazali su kako bogatu grobničku tradiciju ne daju zaboravu – dok pritom prirede feštu za pamćenje.


Festivalski program je započeo u popodnevnim satima strganjem krumpira nakon čega je uslijedilo palenje ognja, što su bile uvertirne pripreme za središnji i najatraktivniji dio festivala, stresanje vele palente teške nevjerojatnih pola tone!







Bogat program za sve uzraste


Dok su marljivi kuhari vješto radili na pripremanju palente, trg se počeo puniti posjetiteljima, kako velikima tako i malenima. Na svakom koraku mogao se čuti žamor, smijeh i pjesma, dok se zrakom širio neodoljiv miris palente i ostalih autohtonih gastro delicija kojima nitko nije mogao odoljeti.


Uz palentu, na festivalu su se mogli degustirati i kupiti sirevi, kao i ostali domaći proizvodi te prigodni suveniri. Bio je tu i program za one najmlađe za koji je bilo zaduženo Društvo naša djece Čavle, a koji su učili i zabavljali dječicu igrama po starinsku.


Bogatog popratnog i zabavnog programa i ovoga puta nije nedostajalo. Program je vodio Joso Krmpotić, a posjetitelji su također imali priliku uživati u nastupima KUD-a Zvir iz i Plesnog centra Sirius, ali i tradicionalnim zvukovima harmonike za koje su se pobrinuli harmonikaši Sabbatini. Za atmosferu u kasnijim večernjim satima pobrinuli se se Gustafi i Dellboys band koji su rasplesali publiku do kasno u noć.







Stresanje vele palente


U večernjim satima došlo je vrijeme za glavni događaj festivala i razlog okupljanja brojnih Grobničana i gostiju: stresanje palente teške nevjerojatnih pola tone, koja se kuhala u pinjati od 700 litara, a koju su miješali vrijedni kuhari palentarima veličine vesla. Kada je palenta bila gotova, istresla se na drveni taruj promjera tri metra uz pomoć dizalice, na sreću i slast brojnih okupljenih!


Inače, ove godine je Grozdana Rak, znana i kao ‘mama od palente’, otišla je u zasluženu mirovinu te ju je zamijenio meštar od palente Loris Maršanić. Na pitanje ima li neki tajni začin, jednostavno je rekao: “Nema, treba samo delat!”.






Tradicija koja odolijeva vremenu


O važnosti ove manifestacije za zajednicu, ali i šire, osvrnula se i direktorica TZO Čavle Rea Čargonja: “Palenta kompirica tradicionalno je i autohtono jelo izniklo iz štedljive tradicije starih Grobničana i zapravo ju ovom festivalom želimo popularizirati i spasiti od zaborava, kao i naš grobnički sir, te želimo tu tradiciju prenositi i na mlade generacije tako da se ne bi zaboravilo u budućnosti”.


Direktorica TZO Čavle Rea Čargonja


O značaju ove tradicije progovorila je i čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić: “Njegujemo taj stari običaj, to je ovdje uobičajeno jelo i drago nam je da se zbog festivala palenta toliko popularizirala da se sada nalazi kao sastavni dio svih grobničkih restorana, ali i šire”.


Grobničani su još jednom dokazali kako su jedni od ponajboljih domaćina, ali i da znaju kako držati do tradicije i ne dopustiti da ju uzme zub vremena. Sam razlog održavanja ovog festivala dugog petnaest ljeta jest odavanje počasti grobničkom siru i palenti kompirici koji su othranili generacije Grobničana, a kako bolje sačuvati stare običaje i tradiciju nego ih slaviti?


Čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić


Tako dvije prijateljske općine iz godine u godinu nastavljaju popularizirati i od zaborava spasiti bogatu grobničku tradiciju, a usput svim posjetiteljima pokazati raskoš gastronomske i kulturne raznolikosti kraja. Ovaj festival ujedno je i podsjetnik na povezanost Grobničana i prirode, ali i na to da unatoč svemu, na Grobnišćini nikada nije niti neće manjkati zabave i veselja!



__