Foto: Pixabay
Ostaju pohranjeni u masnoći kako bi se zatim koristili kao izvor energije
povezane vijesti
- Alkoholiziran vozač ”pokosio” više prometnih znakova u čak tri ulice pa sletio s ceste i završio u suhozidu
- FOTO Riječki autobus u sudaru s pijanim vozačem probio ogradu i sletio u more. Jedini putnik bio je iz Nepala
- Dogodilo se 25 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe teško, a četiri lakše ozlijeđene
Postoje medicinski izrazi koje smo čuli bezbroj puta, ali bez prilike da se stvarno udubimo u njihovo značenje.
Barem dok nas problem ne dotakne iz prve ruke. Bez sumnje, trigliceridi pripadaju ovoj kategoriji.
Kada jedemo hranu koja sadrži masti, naše tijelo ih razgrađuje na masne kiseline i glicerol.
Nakon čega se oni ponovno sastavljaju, a upravo vezanjem molekule glicerola na tri molekule masne kiseline dobivamo trigliceride, odnosno lipide koji ostaju pohranjeni u masnoći da bi se onda po potrebi koristili kao izvor energije.
Funkcija triglicerida
Navikli smo misliti da su trigliceridi sami po sebi problem, ali u stvarnosti oni obavljaju temeljne funkcije za ljudsko tijelo:
- opskrbljuju organe i tkiva energijom
- oni su zalihe energije za crpljenje u slučaju posta
- toplinski izoliraju unutarnja tkiva i organe
- čine neku vrstu jastuka koji štiti tijelo od udaraca
- pospješuju apsorpciju vitamina topivih u mastima
Dakle, sve dok se održavaju na ispravnoj razini, ovi lipidi doprinose normalnim funkcijama našeg tijela.
Međutim, budući da su visoki trigliceridi opasni, dobro ih je povremeno držati pod kontrolom.
Analizu lipida (dakle triglicerida i kolesterola) treba prvi put učiniti u dobi od dvadeset godina, osobito ako postoji obiteljska povijest kardiovaskularnih patologija koje su nastale u mladosti.
Nakon toga se zdravim odraslim osobama preporuča svakih pet godina, a kod abnormalnih vrijednosti krvi, dijabetesa ili drugih stanja i čimbenika rizika češće.
Visoki trigliceridi i uzroci
Što uzrokuje povećanje triglicerida?
Najčešći razlog je prehrana prebogata zasićenim mastima, šećerima i rafiniranim ugljikohidratima, a taj se višak kalorija pretvara u trigliceride koji se nakupljaju u masnom tkivu.
Čak i alkohol, ako se konzumira redovito i u velikim količinama, može dovesti do nakupljanja triglicerida u krvi.
Među uzrocima povišenih triglicerida postoje i poremećaji kao što su:
- dijabetes tipa 2, jer inzulinska rezistencija potiče proizvodnju triglicerida i smanjuje sposobnost tijela da ih ukloni iz krvi
- hipotireoza
- metabolični sindrom
- neke bolesti bubrega
Obično visoki trigliceridi ne uzrokuju vidljive simptome: samo ako su vrijednosti iznimno visoke osoba može imati žućkastu kožu, jake bolove u trbuhu, abnormalnosti u očima i povećanu jetru i slezenu.
Iako nisu vidljive golim okom, posljedice visokih triglicerida vrlo su ozbiljne.
Oni su zapravo među glavnim čimbenicima rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, poput ateroskleroze koja može dovesti do srčanog i moždanog udara.
To je zato što se trigliceridi talože na stijenkama arterija, sužavajući krvne žile i ometajući protok krvi.