Jesen u čaši

Tri kreativna recepta za tople napitke. Nijedan nije za čaj

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Donosimo tri ukusna recepta koja će osvježiti vaše jesenske dane i zamijeniti klasične čajeve

S dolaskom jeseni, hladniji dani često nas privlače toplim napitcima poput čaja, no to ne znači da nema drugih opcija koje će vas grijati i osvježiti.


Ako želite izaći iz rutine i probati nešto novo, donosimo vam tri recepta za jesenske napitke koji će unijeti svježinu u vaš dan, a nisu čaj.



FOTO: iStock

Topla jabuka s cimetom


Jabuka i cimet savršena su jesenska kombinacija, a ovaj napitak pružit će vam osjećaj ugode i topline, idealan za hladne večeri.


Sastojci:


  • 500 ml soka od jabuke
  • 1 štapić cimeta
  • 2 klinčića
  • kriška svježe naranče
  • med (po želji)

Priprema:


Zagrijte sok od jabuke u loncu, dodajte cimet i klinčiće. Neka lagano kuha 10-ak minuta kako bi se svi okusi sjedinili. Ulijte u čašu i dodajte krišku naranče za dodatnu svježinu. Po želji zasladite medom. Poslužite toplo, uz kolut naranče kao ukras.


S dolaskom jeseni, hladniji dani često nas privlače toplim napitcima poput čaja, no to ne znači da nema drugih opcija koje će vas grijati i osvježiti. Ako želite izaći iz rutine i probati nešto novo, donosimo vam tri recepta za jesenske napitke koji će unijeti svježinu u vaš dan, a nisu čaj.



FOTO: iStock

Jesenska sangria s kruškama


Za ljubitelje voćnih pića, jesenska sangria s kruškama donosi svjež, voćni okus koji je savršen za blage jesenske dane.


Sastojci:


  • 1 boca bijelog vina
  • 1 kruška, narezana na kriške
  • 1 jabuka, narezana na kriške
  • 1 naranča, narezana na kolutove
  • 2 žlice meda
  • 1 štapić cimeta
  • mineralna voda ili ginger beer (za pjenušav efekt)

Priprema:


U veću posudu ulijte vino i dodajte narezano voće, med i cimet. Ostavite da odstoji u hladnjaku barem sat vremena kako bi voće pustilo arome. Prije posluživanja, dodajte mineralnu vodu ili ginger beer za svježinu i pjenušavost. Poslužite u čašama s nekoliko kriški voća.



FOTO: iStock

Začinjeni kakao s bundevom


Ako ste ljubitelj toplih, kremastih napitaka, ovaj kakao s bundevom i začinima pružit će vam pravu dozu jesenskih okusa.


Sastojci:


  • 2 žlice pirea od bundeve
  • 250 ml mlijeka (ili biljnog mlijeka)
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • med ili javorov sirup (po želji)

Priprema:


U loncu zagrijte mlijeko i dodajte pire od bundeve, kakao i začine. Miješajte dok smjesa ne postane kremasta i dok se svi sastojci dobro sjedine. Po želji zasladite medom ili javorovim sirupom. Ulijte u omiljenu šalicu i uživajte uz knjigu ili omiljeni film.


Ovi napitci pružaju pravu dozu jesenskog ugođaja u svakoj čaši. Bez obzira jeste li u potrazi za nečim voćnim, kremastim ili toplim, ovi recepti sigurno će vas osvojiti i dati osvježavajuću alternativu čaju.