Svježina na stolu!

Travanjska dijeta donijet će vam brojne dobrobiti. Vratite se u formu uz ove namirnice

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Prijelazni mjesec prema ljetu, u kojem vrijeme može biti vrlo promjenjivo

Kada govorimo o travanjskoj dijeti, govorimo o nečemu što je puno više od obične dijete koju treba slijediti.


To je također način da otkrijemo koliko možemo poboljšati svoje prehrambene navike, dajući prednost svježini, ali i održivosti konzumirane hrane.


U ovom mjesecu, naime, priroda nam nudi širok izbor svježih i sezonskih namirnica koje možemo iskoristiti kako bismo se hranili na zdraviji i ekološki održiviji način.


Zašto slijediti travanjsku dijetu: dobrobiti


Pridržavanje ove travanjske dijete nudi brojne dobrobiti za vaše zdravlje i okoliš.


Konzumacija sezonske hrane ne samo da jamči visoku nutritivnu kvalitetu, već i smanjuje utjecaj na okoliš povezan s proizvodnjom i transportom hrane.


Raznolikost sezonskog voća i povrća u ovom mjesecu omogućuje vam da svaki jelovnik prilagodite na zdrav i ukusan način.


Koju hranu preferirati ovaj mjesec?


1. Povrće


Pravo je vrijeme za eksperimentiranje s raznim povrćem koje se vraća na naše stolove.


Mrkva je jarke boje i slatkog okusa izvrstan izvor vitamina A i antioksidansa koji pridonose zdravom vidu i koži.


Špinat, bogat željezom i kalcijem, idealan je za održavanje kostiju jakima i promicanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.


Umjesto toga, šparoge su sa svojim delikatnim okusom odličan izvor folata, važnih za zdravlje živčanog sustava.


Grašak, pun proteina i vlakana, potiče sitost i probavu.


Rukola, blago ljutkastog okusa, bogata je vitaminima i mineralima te daje dašak svježine salatama i proljetnim jelima.


2. Voće


Jagode, slatke i sočne, pune su vitamina C i antioksidansa koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i suprotstavljaju se djelovanju slobodnih radikala.


Trešnje, sa svojim slatkim i kiselkastim okusom, bogate su antocijaninima koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.


Kivi, sa svojim zelenim, sočnim mesom, izvanredan je izvor vitamina C, kalija i vlakana, koji potiču zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.


Konačno, naranče, sa svojim regenerirajućim sokom, pružaju energiju zahvaljujući bogatstvu vitamina C i antioksidansa.


3. Izvori proteina


Imaju ključnu ulogu u travanjskoj prehrani, pridonose izgradnji i održavanju mišića te općem zdravlju organizma.


Svježa sezonska riba, poput skuše i orade, izvrstan je izbor zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i mozga.


Jaja su dragocjen izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina B i minerala poput željeza i cinka.


Ne zaboravite ni mahunarke, poput slanutka i leće. Oni su važan izvor biljnih bjelančevina, vlakana i složenih ugljikohidrata, koji osiguravaju trajnu energiju i potiču osjećaj sitosti.


Ne zaboravite da ih je poželjno kombinirati s cjelovitim žitaricama.