FOTO/Pexels
Slatka, nježna i egzotična poslastica koja će ukrasiti vaš stol i zadovoljiti ljubitelje voća
povezane vijesti
Ljeto je vrijeme stvoreno za uživanje. U vrijeme proslava, obiteljskih okupljanja i godišnjih odmora, priuštite si poslasticu punu tropskog voća koja će oduševiti sve prisutne i izgledom i okusom, a vi ćete se pokazati kao umjetnik u kuhinji.
Sastojci
- 215 g jaja
- 100 g granuliranog šećera
- 53 g rastopljenog maslaca
- 200 g pirea od ananasa
- 5 g paste od vanilije
- 50 g kokosovog brašna
- 1 g praška za pecivo
- 100 g fino isjeckanog kokosa
Sir od marakuje
- 79 g pire od marakuje
- 8 g limunovog soka
- 100 g granuliranog šećera
- 105 g žumanjaka
- 132 g maslaca, na sobnoj temperaturi
Krema od vanilije
- 57 g bjelanjaka
- 86 g šećera
- 170g maslaca, mekanog, izrezanog na kockice
- 5 g paste od vanilije
Ukrasiti
- 100 g fino isjeckanog kokosa
Postupak
Za tortu zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Pripremite kalup za torte. Prosijte kokosovo brašno i prašak za pecivo i ostavite sa strane.
Kombinirajte rastopljeni maslac, pire od ananasa i pastu od vanilije. Kad se jaja utrostruče u volumenu, smanjite brzinu na srednju i polako ulijte smjesu maslaca.
Nježno promiješajte kokosovo brašno i prašak za pecivo. Preklopite isjeckan kokos. Ulijte tijesto u kalup za torte i pecite 35 do 40 minuta. Za curd od marakuje kombinirajte pire od marakuje i limunov sok u malom loncu na srednje jakoj vatri. Pustite da zavrije. Umutite žumanjke i šećer u maloj posudi. Otprilike jednu trećinu vruće kaše ulijte u žumanjke, uz stalno miješanje.
Dodajte preostalu vruću kašu. Smjesu stavite u posudu postavljenu iznad lonca s kipućom vodom. Skuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Izvadite iz kupelji s vrućom vodom i miješajte minutu da se ohladi. Procijedite kroz cjedilo s finom mrežicom.
Pomoću uranjajućeg blendera miješajte na maloj brzini nekoliko sekundi, a zatim dodajte maslac od 2 do 3 komada odjednom, miješajući dok se ne sjedini. Pustite da se skuta ohladi na sobnoj temperaturi.
U ovom trenutku sirište se može upotrijebiti ili prenijeti u pokriveni spremnik. Pritisnite komad plastične folije na površinu kako biste spriječili stvaranje kože i čuvajte u hladnjaku do četiri dana. Kad koristite skutu nakon što je ohlađena, umutite da biste se riješili grudica.
Za kremu od maslaca umutite bjelanjke i šećer u posudi miješalice i stavite preko dvostrukog kotla. Neprestano muteći, bjelanjke zagrijte dok smjesa više ne bude prhka. Odmah prebacite u stajaću miješalicu i umutite srednje jako tijekom 4 minute, dok ne postane sjajno i više ne bude toplo.
Polako dodajte maslac, dio po dio, dok se maslac ne stvori. Maslac može izgledati kao da se u početku podijelio, ali ako nastavite šibati, trebao bi stvoriti glatku, pahuljastu maslacu.
Mikserom na nižoj brzini dodajte pastu od vanilije, zaustavljajući struganje po stranama i dnu posude.
Obrežite vrh torte tako da bude ravan i podijelite tortu u tri ujednačena sloja. Gornja dva sloja stavite na lim za pečenje i ostavite sa strane.
U prvi krug nanesite spiralu s oko 120 g skute od marakuje, počevši otprilike 1 cm od ruba torte i krećući se prema sredini. Stavite drugi sloj kolača na vrh i lagano pritisnite dolje. Ponovite postupak s preostalim krugovima, ali nemojte stavljati curd na vrh trećeg sloja. Stavite tortu u hladnjak na 10 minuta.
Izvadite tortu iz hladnjaka. Na tortu nanesite malo maslaca, a zatim stavite u hladnjak 20 minuta. Nanesite ostatak maslaca na tortu i izravnajte kutove, stranice i vrh. Stavite u hladnjak još 10 minuta.
Dok se kolač hladi, tostirajte kokos. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri tostirajte otprilike 50 g kokosa. Promiješajte kokos svake minute da dobije ujednačenu zlatnu boju. Prebacite u čistu posudu. Ponovite s preostalih 50 g kokosa. Lagano utisnite prženi kokos u kremu od maslaca. Tortu ohladite u hladnjaku i izvadite je 30 minuta prije posluživanja kako bi mogla doći na sobnu temperaturu.