Međuobrok

Torta od brusnica koja može postati čak i idealan doručak

Dijana Ljubanović

FORO/Pexels

FORO/Pexels

Zdrava slastica koju ćete lako zavoljeti

Torta za doručak s brusnicom jednostavan je međuobrok koji se može pripremiti sa svježim brusnicama ili smrznuti, ali ne dopustite da vas jednostavnost zavara, slatke / trpke brusnice spajaju se u ukusan obrok.


Toplo preporučujem da ovaj kolač od brusnice napravite s prvim brusnicama koje primijetite u supermarketu.


Brusnice imaju najsjajniji okus od bilo koje bobice. Jeste li znali da kad ih pečete, gube svu onu oštru trpkost koju dobivate sa sirovim brusnicama? U pećnici na 180 stupnjeva pretvaraju se u čaroliju. Sirove brusnice ispečene u ovom kolaču imaju lijep okus.


Sastojci


  • 1/2 šalice pola ili pola, ili kombinacija mlijeka i vrhnja (116 grama)
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1/2 šalice neslanog maslaca na sobnoj temperaturi (1 štapić ili 113 grama)
  • 1 šalica granuliranog šećera (214 grama)
  • 1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi
  • 3/4 žličice ekstrakta vanilije
  • 3/4 žličice ekstrakta badema
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 2 šalice brašna za sve namjene (256 grama)
  • 2 šalice cijelih brusnica, možete koristiti smrznute, ali nemojte odmrzavati.
  • 2 žlice pjenušavog šećera

Upute


Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i lagano poprskajte kalup za pečenje. Svoje volim obložiti s 2 lista pergament papira s dugim krajevima, pa ga kasnije mogu podići radi lakšeg rezanja.


Pola i pola pomiješajte s limunovim sokom i ostavite sa strane.


Umiješajte mekani maslac i šećer oko 4 minute, stružući po stranama zdjele po potrebi, dok smjesa postane lagana i pahuljasta. Ovaj korak pomaže prozračiti kolač.


Ulupajte jaje i ekstrakte, a zatim prašak za pecivo i sol, i nastavite strugati po toj zdjeli. Smanjite brzinu miksera i umiješajte 1/2 brašna, samo dok se gotovo sve ne sjedini, zatim dodajte pola i pola i na kraju ostatak brašna. Samo miješajte dok se brašno ne uklopi, a zatim zaustavite.


Nježno ubacite brusnice, pazeći da budu ravnomjerno raspoređene, ali ne i zgnječene. Ako želite, možete rezervirati šaku brusnica da iskoči na vrh kolača prije pečenja.


Tijesto (bit će prilično gusto) rasporedite ravnomjerno u kalup. Dodajte svoje dodatne brusnice na površinu kolača, lagano ih gurajući.


Pospite šećer u prahu po površini kolača, a zatim pecite otprilike 40-45 minuta, ili dok ne naraste, postane zlatne boje, a čačkalica umetnuta u središte izađe bez vlažnog tijesta.


Ostavite da se hladi 15-20 minuta u kalupu, a zatim, ako ste koristili pergament, možete izvaditi kolač da se potpuno ohladi ili narezati dok je još malo topao.


Uživajte.