Sezonski zaokret

Tko kaže da su salate samo za ljeto? Isprobajte ovu neodoljivu varijantu jesenske Cezar salate

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Jednostavna je za napraviti i idealna za pripremanje obroka za ponijeti

Tko tvrdi da su salate jelo samo za ljeto, taj nije probao okusom neodoljivu jesensku Cezar salatu koja u sebi ima sve okuse dobro poznatog jela, no s malim zaokretom i korištenjem sezonskih namirnica.


Jednostavna je za napraviti i idealna za pripremanje obroka za ponijeti – ova izdašna jesenska verzija Cezar salate postati će jedan od omiljenih jesenskih recepata!



Sastojci


Za bazu:


  • 200 g očišćenog i nasjeckanog kelja
  • 1 velika ljutika
  • sok od pola limuna
  • 40 g nasjeckanih pinjola ili oraha
  • 30 g naribanog parmezana⁠
  • preljev za Cezar salatu
  • krutoni od tikve

Za krutone od tikve:⁠


  • 1 srednja zimska tikva narezana na kockice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 30 g krušnih mrvica⁠
  • 20 g ribanog parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg bilja, poput ružmarina, kadulje ili majčine dušice
  • sol i papar po ukusu

Priprema


Zagrijte pećnicu na 220°C, a rešetku postavite na gornju trećinu pećnice.


Obložite lim za pečenje papirom ili folijom za lakše čišćenje i ostavite sa strane. Tikvu narežite na kockice, prelijte s 1 žlicom ulja, začinite s prstohvatom soli i mljevenim crnim paprom te promiješajte da se sjedini.


U srednje velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, parmezan, češnjak, pokapajte preostalu 1 žlicu maslinovog ulja po vrhu, promiješajte da se dobro sjedini, i u smjesu onda ubacite kockice tikve i sve još jednom dobro promiješajte.


Obložene krutone od tikve stavite peći oko 20-25 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a korica od parmezana ne porumeni.


Zadnje 3-4 minute pečenja dodajte pinjole ili nasjeckane orahe u lim da se prepeku. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.


Dok se tikva peče, stavite nasjeckani kelj u veliku zdjelu, pospite ga tanko narezanim lukom i bogatim prstohvatom soli. Iscijedite limunov sok po vrhu.


U kelj dodajte krutone od tikve, pržene orahe ili pinjole i naribani parmezan. Prelijte Caesar preljevom po vrhu, zatim promiješajte da se dobro sjedini. Okusite i po potrebi začinite dodatnom soli i mljevenim crnim paprom.