Foto: iStock
Jednostavna je za napraviti i idealna za pripremanje obroka za ponijeti
povezane vijesti
Tko tvrdi da su salate jelo samo za ljeto, taj nije probao okusom neodoljivu jesensku Cezar salatu koja u sebi ima sve okuse dobro poznatog jela, no s malim zaokretom i korištenjem sezonskih namirnica.
Jednostavna je za napraviti i idealna za pripremanje obroka za ponijeti – ova izdašna jesenska verzija Cezar salate postati će jedan od omiljenih jesenskih recepata!
Sastojci
Za bazu:
- 200 g očišćenog i nasjeckanog kelja
- 1 velika ljutika
- sok od pola limuna
- 40 g nasjeckanih pinjola ili oraha
- 30 g naribanog parmezana
- preljev za Cezar salatu
- krutoni od tikve
Za krutone od tikve:
- 1 srednja zimska tikva narezana na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 30 g krušnih mrvica
- 20 g ribanog parmezana
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg bilja, poput ružmarina, kadulje ili majčine dušice
- sol i papar po ukusu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220°C, a rešetku postavite na gornju trećinu pećnice.
Obložite lim za pečenje papirom ili folijom za lakše čišćenje i ostavite sa strane. Tikvu narežite na kockice, prelijte s 1 žlicom ulja, začinite s prstohvatom soli i mljevenim crnim paprom te promiješajte da se sjedini.
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, parmezan, češnjak, pokapajte preostalu 1 žlicu maslinovog ulja po vrhu, promiješajte da se dobro sjedini, i u smjesu onda ubacite kockice tikve i sve još jednom dobro promiješajte.
Obložene krutone od tikve stavite peći oko 20-25 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a korica od parmezana ne porumeni.
Zadnje 3-4 minute pečenja dodajte pinjole ili nasjeckane orahe u lim da se prepeku. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
Dok se tikva peče, stavite nasjeckani kelj u veliku zdjelu, pospite ga tanko narezanim lukom i bogatim prstohvatom soli. Iscijedite limunov sok po vrhu.
U kelj dodajte krutone od tikve, pržene orahe ili pinjole i naribani parmezan. Prelijte Caesar preljevom po vrhu, zatim promiješajte da se dobro sjedini. Okusite i po potrebi začinite dodatnom soli i mljevenim crnim paprom.