FOTO: iStock
Farfalle, špageti, penne...bilo koja tjestenina će se savršeno sljubiti
povezane vijesti
Stigla je sezona bundeva pa su tako verzije ovog povrća svih veličina i oblika naslagane u trgovinama za dekoraciju, a dobra stara juha od bundeve ponovno se našla na svakom jelovniku. Ako ste u potrazi za novim receptom kako integrirati ovo popularno povrće u svoju prehranu, donosimo nešto idealno. Ovaj umak ne samo da je prekrasno kremast i savršeno nadopunjuje bilo koji oblik tjestenine, nego je prije svega jednostavan i štedi vam gnjavažu rezanja na kockice i guljenja bundeve tijekom pripreme.
Sastojci (za 2-3 porcije)
- 350-400 g tjestenine (oblik po želji)
- ½ Hokkaido bundeve
- 250 ml vrhnja
- 1 glavica crvenog luka
- 1 lukovica češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica ružmarina
- 1 žličica majčine dušice
- 1 žličica soli
- ½ žličice muškatnog oraščića
- Papar
- Šaka oraha (sjeckanih)
- Šaka fete (izmrvljene)
- Svježi peršin (nasjeckani)
Priprema
Pola hokkaido bundeve dobro operite, prerežite na pola i stavite u posudu za pečenje. Dodajte na četvrtine narezani crveni luk, cijelu glavicu češnjaka, sol, majčinu dušicu, ružmarin, muškatni oraščić i maslinovo ulje te pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 25-30 minuta.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama. Izvadite kalup iz pećnice i prvo protisnite češnjak iz ljuske u blender. Dodajte sve preostale sastojke iz vatrostalne posude i u blenderu usitnite s vrhnjem da dobijete kremasti umak. Po želji začinite s još soli i papra. Umak prelijte preko tjestenine i poslužite sa svježim peršinom, fetom i nasjeckanim orasima.