Foto: Pixabay
Tradicionalno se pravi od kratke tjestenine, ali može i sa špagetima
povezane vijesti
U originalnom receptu iz Catanie, tjestenina je začinjena umakom od svježih rajčica i bosiljka, prženim patlidžanima i preljevom od ricotte.
Kontrast između hrskavosti patlidžana i kremastog umaka, između snažnog okusa ricotte i delikatnog okusa rajčice tajna je njezine nevjerojatne dobrote.
Zato za savršenu tjesteninu alla Norma sastojci moraju biti iznimno svježi i kvalitetni. Također je jako bitno da su patlidžani vrlo tanko narezani, kako bi bili suhi i hrskavi.
Sastojci
- 180 g rigatona
- 350 g pelata
- 50 g ricotte
- 1 patlidžan
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- soli po ukusu
- listovi bosiljka po ukusu
Priprema
Prvo operite patlidžan i narežite ga na ploške debljine oko 2-3 mm. Kriške prebacite u cjedilo i pospite solju.
Pustite ih da se potpuno ocijede oko sat vremena. Zatim ih isperite tekućom vodom kako biste uklonili sol i osušite ih krpom ili papirnatim ručnikom.
Zatim uključite pećnicu i namjestite temperaturu na oko 220°. U posudu obloženu papirom za pečenje grubo posložite patlidžane pokapane maslinovim uljem.
Pecite najmanje 10 minuta – okrećući ih na polovici pečenja – ili u svakom slučaju dok ne postanu zlatne i hrskave.
U tavu ulijte malo ulja i režanj češnjaka te pržite 1-2 minute.
Dodajte pelate narezane na kockice, posolite i kuhajte oko 20 minuta na srednje laganoj vatri.
Dodajte listove bosiljka i patlidžane, lagano promiješajte i ugasite vatru.
Dok se umak kuha, skuhajte tjesteninu u loncu s puno posoljene vode.
Ocijedite tjesteninu pa ju stavite na nekoliko minuta u umak s patlidžanima na vrlo laganoj vatri.
Tek na kraju dodajte ricottu, a to možete učiniti i nakon što ste servirali tjesteninu alla Norma na tanjuru.