Talijanski klasik

Tjestenina alla Norma: spoj tipično mediteranskih okusa i mirisa

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Tradicionalno se pravi od kratke tjestenine, ali može i sa špagetima

U originalnom receptu iz Catanie, tjestenina je začinjena umakom od svježih rajčica i bosiljka, prženim patlidžanima i preljevom od ricotte.


Kontrast između hrskavosti patlidžana i kremastog umaka, između snažnog okusa ricotte i delikatnog okusa rajčice tajna je njezine nevjerojatne dobrote.


Zato za savršenu tjesteninu alla Norma sastojci moraju biti iznimno svježi i kvalitetni. Također je jako bitno da su patlidžani vrlo tanko narezani, kako bi bili suhi i hrskavi.


Sastojci


  • 180 g rigatona
  • 350 g pelata
  • 50 g ricotte
  • 1 patlidžan
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • soli po ukusu
  • listovi bosiljka po ukusu

Priprema


Prvo operite patlidžan i narežite ga na ploške debljine oko 2-3 mm. Kriške prebacite u cjedilo i pospite solju.


Pustite ih da se potpuno ocijede oko sat vremena. Zatim ih isperite tekućom vodom kako biste uklonili sol i osušite ih krpom ili papirnatim ručnikom.


Zatim uključite pećnicu i namjestite temperaturu na oko 220°. U posudu obloženu papirom za pečenje grubo posložite patlidžane pokapane maslinovim uljem.


Pecite najmanje 10 minuta – okrećući ih na polovici pečenja  – ili u svakom slučaju dok ne postanu zlatne i hrskave.


U tavu ulijte malo ulja i režanj češnjaka te pržite 1-2 minute.


Dodajte pelate narezane na kockice, posolite i kuhajte oko 20 minuta na srednje laganoj vatri.


Dodajte listove bosiljka i patlidžane, lagano promiješajte i ugasite vatru.


Dok se umak kuha, skuhajte tjesteninu u loncu s puno posoljene vode.


Ocijedite tjesteninu pa ju stavite na nekoliko minuta u umak s patlidžanima na vrlo laganoj vatri.


Tek na kraju dodajte ricottu, a to možete učiniti i nakon što ste servirali tjesteninu alla Norma na tanjuru.