FOTO: iStock
Počastite obitelj s nečim novim
povezane vijesti
Čim dođu hladni dani i police supermarketa postanu pune raznih blagdanskih slastica, jasno je da je stiglo vrijeme za uživanje u udobnosti toplog doma uz neki dobar zimski kolač.
Ako se pripremate za obitelj i prijatelje koji će vam u ovo predbožićno vrijeme ispuniti dom, imamo pravu stvar s kojom ćete ih impresionirati. Ovaj jednostavan zimski recept za tart od naranče pravi je hit!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g pšeničnog brašna (tip 405)
- 75 g šećera
- 125 g hladnog maslaca
- malo maslaca za podmazivanje
Za nadjev:
- 100 ml javorovog sirupa
- 150 ml mlijeka
- 300 ml soka od naranče
- korica naranče
- 1 prstohvat soli
- 120 g maslaca
- 0,5 žličice kurkume
- 40 g kukuruznog škroba
- 40 ml hladne vode
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Za prhko tijesto pomiješajte pšenično brašno i šećer u velikoj zdjeli. Hladni maslac narežite na sitne komadiće, dodajte ga i sve mijesite dok ne postane glatko. Ostavite da se odmori u hladnjaku 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za tart (promjera 28 cm) s malo maslaca.
Sada razvaljajte tijesto tako da prekrije rub kalupa za tart. Razvaljano tijesto stavite u kalup i lagano pritisnite po dnu i rubovima. Odrežite sav višak tijesta. Podlogu od tijesta nekoliko puta izbodite vilicom kako se tijekom pečenja ne bi stvarali mjehurići.
Pecite oko 15-20 minuta dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi. Za nadjev zagrijte javorov sirup, mlijeko i sok od naranče u malom loncu dok smjesa ne zakuha. Dodajte narančinu koricu, sol, maslac i kurkumu i miješajte dok se maslac ne otopi.
Pomiješajte kukuruzni škrob i vodu u šalici dok ne postane glatko i dodajte uz stalno miješanje. Nadjev bi sada trebao biti kremast. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta, zatim ga izlijte na ohlađenu podlogu, ostavite da se stegne i ukrasite po želji.