
FOTO: iStock
Francuska delicija
povezane vijesti
Znate li što je tapenada?
Radi se o klasičnom provansalskom jelu koje je u osnovi namaz od maslina i inćuna, a već desetljećima je neizostavan u francuskoj kuhinji. Jednostavan za napraviti, pun je predivnih mediteranskih okusa od maslinovog ulja, svježih začina i kapara.
Ovaj ukusni namaz čini fantastično predjelo namazano na kruh, ali se može koristiti i kao nadjev za piletinu ili teletinu.
Također je savršen dodatak i platama sa sirom, jer se njegov zemljani okus lijepo slaže s mekim sirevima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Masline i kapari dugo su bili uobičajeni sastojci u kulinarskoj tradiciji ovog dijela svijeta, ali tapenada kakvu poznajemo rođena je krajem 19. stoljeća u južnoj Francuskoj.
Izvorni namaz napravljen je od crnih maslina, koje čine glavninu recepta, a maslinovo ulje, kapari i inćuni koriste se proporcionalno u manjim količinama jer su njihovi okusi jaki i mogu nadjačati masline.
Zelena tapenada, jednako ukusna, rođena je kasnije. Za ovaj recept odlična je svaka crna maslina, ali bez obzira koju maslinu odaberete, kupujte kvalitetne masline jer će vaš namaz biti onoliko dobar koliko i vaše masline.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 225 g crnih maslina (bez koštica)
- 80 ml maslinovog ulja
- 15 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1 g sitno naribane limunove korice
- 12 g ocijeđenih kapara
- 2 češnja češnjaka
- 3 inćuna u ulju
- Majčina dušica
- Papar
- Tostirane kriške kruha za posluživanje
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Masline, maslinovo ulje, limunov sok, limunovu koricu, ocijeđene kapare, češnjak, inćune, majčinu dušicu i papar stavite u multipraktik. Miksajte dok se svi sastojci ne usitne, ali ne do kraja. Po potrebi dodajte još malo maslinova ulja za željenu konzistenciju. Namaz poslužite namazan na tostiranom kruhu. Uživajte!