Foto: Pexels
Savjeti za sve ukuse te kako postići uravnoteženiju prehranu
povezane vijesti
Uvođenje dovoljne količine voća i povrća u vašu svakodnevnu prehranu prvi je korak da tijelu osigurate pravu količinu vlakana, mineralnih soli i vitamina koji su neophodni za dobrobit uma i tijela.
Ipak, nije uvijek lako s obzirom na ritam svakodnevnog života i malo vremena kojeg imamo (zbog lijenosti ili stvarne nemogućnosti) za pripremu uravnoteženih i zdravih obroka, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova za prehranu povrćem i voćem, čak i ako ga baš ne volite ili ne želite jesti.
Kako biste dnevni jelovnik učinili “zelenijim” i obogatili prehranu povrćem bez žrtvovanja okusa i uz minimalan utrošak vremena, isprobajte ove trikove:
1. Koristite prirodne arome
Možete koristiti velike količine prirodnih aroma kao što su češnjak i ljutika, po mogućnosti pečene ili kuhane.
To je najjednostavniji način da hrani date okrugao, gotovo “mesnati” okus, uživajući u potpunosti blagotvorna svojstva ovog povrća poznatog kao prirodnog antiupalnog, antivirusnog i antifungalnog sredstva.
2. Banana, kakav resurs!
Čak i ako ne želite izbaciti sva jaja iz priprema vaših slastica, osobito slatke i zgnječene banane svakako su još jedan koristan način da smanjite njihovu potrošnju.
U kombinaciji s praškom za pecivo ili sodom bikarbonom, zgnječena banana vašem će desertu dati istu mekoću i slatkoću.
3. Crni grah i keksi
Naizgled neobičan par, a zapravo vrlo ukusan i koristan za povećanje unosa biljnih proteina u svakodnevnoj prehrani.
Prije nego što zavrnete nosom na samu pomisao da pire od mahunarki kombinirate s keksima, isprobajte ga kod kuće tako da u uobičajeno biskvitno tijesto dodate nekoliko žlica.
Rezultat će vas pozitivno iznenaditi.
4. Značaj aromatičnog bilja
Naviknite se da za aromatiziranje jela koristite aromatično bilje, umjesto maslaca, ulja, vrhnja i slično.
Nadalje, miješanjem začina i bilja otkrit ćete svemir iznenađujućih i uvijek novih okusa i mirisa koji će oduševiti sva nepca.
5. Čili papričica, senf i balzamični ocat
To su tri najaromatičnija i najukusnija začina koja se mogu zamisliti.
Nadalje, čili papričica savršen je sastojak za unos kapsaicina, alkaloida koji može potaknuti metabolizam.
S druge strane, sjemenke gorušice su bogate selenom i magnezijem, prirodnnim protuupalnim sredstvima.